Komárom polgármestere, Stubendek László kedden bejelentette, hogy december 1-hez visszahívja alpolgármesteri funkciójából az MKP-s Knirs Imrét. A városban dúló hatalmi harc így újabb fejezetéhez érkezett. A Körkép.sk a leváltott alpolgármestert kérdezte az okokról és a döntés lehetséges hátteréről.

 

Portálunk Stubendek Lászlót is megpróbálja szóra bírni.

 

Decembertől már nem lesz Komárom alpolgármestere. Miért?

 

 hirdetes_300x300  

A polgármester úr kedd délután fél 2-re összehívott egy vezetőségi gyűlést. Odamentünk, azzal számoltam, hogy a szerdai testületi gyűléssel kapcsolatban fogunk egyeztetni. Kiderült, hogy semmi más téma nincs, csak a leváltásom.

 

Az előzményekhez tartozik, hogy nyáron háttérinformációk szintjén már felmerült a visszahívásom, de Stubendek László akkor ezt cáfolta. A napokban az egyik barátom újra kérdezte, hogy igaz-e, hogy problémák vannak. Bementem a polgármesterhez és ismét rákérdeztem, Stubendek azt mondta, hogy hülyeség, nem is érti az okokat.

 

A legutolsó testületi ülésen ismét feltették a kérdést. Akkor azt mondta, hogy gondolkodik rajta, ugyanis spórolni szeretne. Le szeretné vinni a képviselők számát 17-re és egy alpolgármestert akarna.

 

Tudni kell, hogy én voltam az első alpolgármester, keményen dolgoztam mellette. Eszembe sem jutott, hogy engem akar visszahívni. Még akartam is mondani, hogy ne rúgja ki a másik alpolgármestert, mégiscsak két családja van, itt a karácsony.

 

Milyen problémák voltak?

 

Mindig is azt mondtam, hogy nem lehet soha a mennyiség a minőség rovására. Mindig objektívan hozzászóltam a dolgokhoz és általában kritizáltam. Stubendekkel nem egy választási ciklust húztam le vele, hanem kettőt. A Marek ellen hajszál híján nyertünk.

 

Az előző ciklus elején sem hagytam őt el. Végighúztam a négy évet. Utána négy évet együtt dolgoztunk. Minden egyes rendezvényünkön ott volt, mindenhová mentem vele. Soha meg nem fordult a fejemben, hogy ne ő legyen a polgármester, hanem esetleg én, vagy bárki más. Az épületemre is kiraktam a plakátját, megtettem annak érdekében, hogy őt polgármesternek válasszák. Hála istennek sikerült is.

 

Mivel indokolta a keddi leváltását?

 

Azt mondta, hogy nem tudtunk együtt dolgozni, mert kritizáltam. Én általában kikérem a munkatársaim véleményét, a kritikusokét is. Az objektív kritika ugyanis építő. De soha olyan kritika nem volt, amivel megakadályoztam volna.

 

Az útjavításokhoz is hozzászóltam, javasoltam, hogy ne 16 útszakasz legyen egyszerre megjavítva, hanem hat, de az tökéletesen, és később megint valami. De ne kölcsönből csináljuk. Mindent kölcsönből csinál a város, teljesen el van adósítva. Említettem azt is, hogy előfordulhat, hogy lesznek olyan dolgok, hogy a strandra vagy a várra kell majd felvenni kölcsönt, de akkor meg már Komárom hitelképtelen lesz.

 

Stubendek László (középen), jobbra Knirs Imre, balra Keszegh Béla alpolgármesterek. Kép: komaromonline.sk

 

Mindig is azt mondtam, hogy gazdasági alapokra fektessük a város működését. Nagyon komoly gazdasági ág a turizmus, mely napjainkban egy ipar. Ott is megpróbálkoztam mindennel. Beadtam egy kezdeményezést arra is, hogy egy polgári kezdeményezés keretében 50 vagy 99 évre kivegyük az öreg várat. Állandóan hajtottam a dolgokat. Próbálkoztam.

 

A képviselőtestület hogy viszonyult mindehhez?

 

Voltak olyan dolgok, amiket a 25 tagú képviselőtestületbe már be sem vittem, mert már a szakbizottságokban nem ment át, kritizálták. A tanácson nem jutott tovább. Felesleges volt vele foglalkozni, mert láttam, hogy mennyire destruktívan állnak hozzá ezekhez a dolgokhoz. Stubendek László pedig támogatta ezeket. Mondtam neki, hogy ne csinálja.

 

Legutóbb például a szerződéseket kritizáltam, melyek úgy voltak megkötve, hogy semmilyen kötbért nem tudtunk érvényesíteni. Milyen szerződés az, amely alapján soha nem tudtál semmit behajtani? Az útfelújítások során, ha legalább egy útszakaszon megbüntettek volna valakit a nem megfelelő kivitelezés miatt, vagy nem lett volna olyan profitja, akkor a többiek meghőkölnek és befejezik a melót.

 

Most itt vagyunk a hidegekben, nyolc fok alatt nem lehet aszfaltozni, betonozni, mert nem kötnek úgy a dolgok. A fél város szét van bombázva. A gimnázium utcája most is szét van túrva, de a Duna rakpart már két hónapja kész van. Ez normális dolog, logikus? A kritikám mindig célirányos volt.

 

Amennyiben az indoklás, hogy nem tudtak együttműködni túl általános, akkor mégis mi lehet a döntés hátterében?

 

Az, hogy a szétdolgozott munkáimat ők szeretnék befejezni nélkülem. Egyik támogatója le is írta például, hogy nem az a fontos, hogy ki kezdte el a Poliklinika épületének felújítását, hanem hogy ki fogja befejezni.

 

A Poliklinika épületének megmentésével meddig jutott?

 

Magyarországnak van egy programja, a Kárpát-medencében levő, magyar vonatkozású történelmi épületeknek a felújítására, megmentésére. Ennek előkészületeire vittem el azt a tervdokumentációt, melyet kérésemre Csémy mérnök úr rajzolt meg, hogy Magyarországról pénzt szerezzünk az épület felújítására. De a Most-Hídhoz közeli egyik helyi portál egyik cikkében ezt is nehezményezte, és már akkor leírták, hogy Stubendek László a későbbiekben egy polgármesterrel folytathatja a munkát.

 

Tehát lényegében a város számára akart egy pályázati lehetőséget megragadni, amit ellenfelei ön ellen fordítottak?

 

Igen. A pályázati anyag a magyar miniszterelnökhöz és helyetteséhez eljutott, akiknek tetszett. Kérték, hogy töltsük meg tartalommal. Egy éve rakjuk össze a tartalmat. Együtt voltunk a Miniszterelnökségen, elmentünk a Kormányhivatalba, miniszteri biztos járt nálunk Virág Zsolt személyében hogy megnézze a dolgokat és támogatásáról biztosította a projektet.

 

Helyi forrásaink szerint Stubendek László jelenlegi polgármester egyre közelebb kerül előde, Bastrnák Tibor érdekköréhez. Ezt meg tudja erősíteni?

 

Igen, mert láttam, hogy nagyon jól össze vannak játszva ezek a dolgok és látom azt, hogy hogyan viszonyulnak mindehhez. Mindenben elég nagy az egyetértés köztük, amit nagyon furcsállok. Idáig ugyanis Stubendek nagy támadásoknak volt kitéve és most látom a nagy egyetértést.

 

Keszegh Béla, a másik alpolgármester hol helyezkedik el ebben a történetben?

 

Stubendek és Keszegh olyan, mintha egy ember lennének. Szeretik egymást, minden jó. Egyikük az okos, tapasztalt, a másik pedig a fiatal titán és mennek együtt.

 

A Holt-Vágon keresztül vezetendő elkerülő út, melyről nemrég szavazott a testület és Ön ezt ellenezte, mennyire játszhatott szerepet a mostani visszahívásában?

 

A tervezet ellen négyen szavaztunk a képviselőtestületből. A vezetőségből egyedül én szavaztam ellene. Kutya kötelességemnek éreztem ugyanis, hogy képviseljem annak a 6500 helyi polgárnak a véleményét, akik petícióban próbálták megakadályozni, hogy az épülő új Duna-hídhoz kapcsolódó, Komáromot elkerülő út a Holt-Vág fölött vezessen. Ez a nyomvonal, mely mögött sokan Bastrnák Tibor érdekkörét sejtik, szerepel ugyanis a város valamint Nyitra megye jelenleg érvényes területrendezési tervében.

 

Stubendek László a szavazás előtt megkérdezte, hogy ugye támogatom a tervezetet. Én jeleztem, hogy nem tehetem, hiszen magam sem értek vele egyet, láégvonaban 500 méterre van tőlem, és a petíciót aláírók véleménye is nagyon fontos számomra. Alpolgármesterként már ott eldőlhetett a sorsom.

 

A megyei választásokon szoros meccset vívtak Stubendek László polgármesterrel. Ön a helyi MKP szervezet egyes tagjainak káros tevékenysége ellenére alig 19 szavazattal maradt csak le a megyei mandátumról. Mi hiányzott?

 

Számukra egy KO-val ért fel ez a 4500 szavazat, amit a megyei választásokon hoztam. Másfél hónapig nem is látszódtam a helyi sajtóban, a képeimet leszedték, levágtak az Orbán Viktorral való fotóról, stb. Ennek ellenére döbbenetes eredmény volt számukra, hogy a polgármester mögött 19 szavazattam maradtam csak le.

 

Az volt a legnagyobb probléma, hogy a helyi MKP is ellenem kampányolt, a helyi szervezet elnökével, Fekete Ferenccel az élen, aki kijelentette, hogy Komáromban nincs MKP jelölt. Ez megzavarta az embereket. Miközben én voltam Komárom egyedüli jelöltje.

 

Mindezek ismeretében hogyan tovább? Jövőre önkormányzati választások.

 

Felelősséggel tartozom annak a 4500 embernek, aki két hete rám szavazott. Felelősséggel tartozom azoknak az embereknek, akik megválasztottak képviselőnek és az egész régiónak és azoknak az embereknek, akik ismernek, és nap mint nap tudtam rajtuk segíteni.

 

Ezt a munkát nem akarom abbahagyni, sőt, még megpróbálok nagyobb fokozatba kapcsolni. Ez a dolog engem abszolút nem tört le, épp ellenkezőleg. Látom azt, hogy ha besimultam volna a szürke átlagba, akkor ez nincs.

 

Mindezek után az MKP országos vezetésével milyen a kapcsolata? Hogyan tekintenek Önre, a helyi szervezetre és a komáromi történésekre?

 

Nekem az MKP-val kifogástalan a kapcsolatom. Hosszú évekig, amikor független voltam, akkor is az MKP-t támogattam. Egyetlen elfogadható párt volt és marad a számomra. Én függetlenként kerültem be a város vezetésébe, semmilyen párttámogatásom nem volt. Meggyőződésből léptem be a Magyar Közösség Pártjába már alpolgármesterként, nem pedig azért, hogy valamit elérjek. És hogy most nem leszek alpolgármester, „csak „képviselő, akkor is MKP-s leszek.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!