Rimaszombatban a következő években bővíteni fogják a büntetés-végrehajtási intézetet, vagyis a börtönt. Az új intézet több mint 800 elítélt elhelyezésére lesz képes, működtetése pedig 340 munkahelyet fog biztosítani.

 

Az igazságügyi minisztérium terveiről Lucia Žitňanská miniszter asszony beszélt tegnap a Rimaszombati Járásbíróság új épületében. A helyi képviselő-testület tagjaival, a környező települések polgármestereivel és a sajtó képviselőivel ismertette a tárcája elképzeléseit. Elmondta, hogy több okból szeretnének Rimaszombatban építkezni. Az országnak ebben a részében nincs hasonló, komolyabb létesítmény, továbbá el szeretnék érni azt is, hogy az elítéltek közelebb legyenek családjukhoz. Fontos indok az is, hogy a börtönök megteltek, 2016-ban az arány 97,7 % volt. Rimaszombat szempontjait is figyelembe vették, leginkább azt a tényt, hogy az országban itt a legmagasabb a munkanélküliség mértéke. A városban, Szabópusztán már évek óta működik egy büntetés-végrehajtási intézet, amelynek a kapacitása 68 férőhely, így a lakosságnak van elképzelése a börtönről, és az azzal járó gondokról.

 

A működő intézet kapacitását szeretnénk most kibővíteni 832 férőhellyel a férfiak számára. Ebből 720 hely lesz az ún. standard végrehajtásé, 36 hely a nyitott részlegé, és 76 hely jut a speciális végrehajtásnak” – mondta Žitňanská.

 

 hirdetes_810x300  

 

Milan Ivan ezredes, a büntetés-végrehajtási intézetek vezérigazgatója szerint fontos tudni, hogy a tervezet 340 új alkalmazottal számol, ebből 298 lesz börtönőr, 42 pedig egyéb alkalmazott. Mindenkinek minimum érettségivel kell rendelkeznie, az alkalmazottak kb. 40 %-nak viszont szükséges a felsőfokú végzettség. Érdeklődni, jelentkezni már most lehet, tudni kell azonban, hogy a feltételek nagyon kemények. „A másik oldalról nézve viszont az intézményünk hosszú távon is stabil munkakörülményeket, és jó fizetést biztosít az alkalmazottaknak.”

 

Hozzátette, hogy az intézmény sok tekintetben önellátó, az elítélteknek egyben munkát, foglalkoztatást is biztosít. Például Rimaszombatban már most is jelentős a sertéshústermelés, csaknem teljes mértékben ellátja az összes többi intézményünk szükségletét. A biztonsági szempontokról elmondta, hogy azok maximálisan meg fognak felelni az európai normáknak, így a lakosság félelme érthető, ám teljesen fölösleges.

 

Az embereknek nem kell félniük, sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban a térségekben, ahol intézményünk van, a közbiztonság általában még növekszik is” – mondta a vezérigazgató.

 

 

Šimko József polgármester és a képviselők közül többen is elmondták, hogy támogatják a tervezetet, hiszen ezzel Rimaszombat és környéke csak nyerni fog. Vas Vilmos képviselő megemlítette, hogya a lakosok bizony sok esetben negatívan viszonyulnak az új börtön felépítéséhez.

 

A miniszter asszony és a jelenlevők ezután megtekintették a jelenlegi intézetet Szabópusztán, így pontosabb képet kaphattak a majdani intézmény mibenlétéről is. A továbbiakban arról is szólt, hogy a tárca még most, januárban fel fogja terjeszteni a tervezetet a kormány elé jóváhagyásra. A javaslat szerint a költségvetés 58 millió euró lesz, de mivel az ún. PPP projektről beszélünk, így a valódi költségekkel tulajdonképpen később kell számolni. Ezek jóval magasabbak lesznek, ám a pénzügyminisztérium álláspontja szerint a tervezet még így is gazdaságos. Az új intézmény a határidő-javaslat szerint 2021-ben fogja megkezdeni a teljes kapacitású működését.

 

 

Lucia Žitňanská miniszter asszonyt a Körkép.sk-nak is nyilatkozott:

 

Miniszter asszony, a tervezetükkel kapcsolatban sok ember úgy foglal állást, hogy Rimaszombatba gyár kell, nem pedig börtön. Tudjuk, hogy nemrégiben a kormány akciótervet fogadott el a járás fejlesztéséről, ennek alapján 2020-ig 2000 munkahelyet kell teremteni. Információink szerint azonban a folyamat olyan lassan halad, hogy veszélybe került az akcióterv teljesítése. Tervez-e a kormány operatív intézkedéseket ennek kiküszöbölésére?

 

„Sajnos, ilyen is előfordul. Több járás fejlesztéséről döntöttünk, de azt tapasztaljuk, hogy a teljesítésben az egyik jobban halad, a másik kevésbé. Ezzel a kormánymegbízottunk foglalkozik, aki operatíve próbál segíteni a problémákon. Sajnos, ez nem mindig sikerül. A rossz tapasztalatokból kiindulva viszont ez évben el fogunk készíteni egy törvény-módosítást, amellyel a pénzek megítélésének a módját szeretnénk megváltoztatni, hatékonyabbá tenni. Ezzel szeretnénk meggyorsítani a lemaradás kiküszöbölését a járásokban, így itt a Rimaszombati járásban is.”

 

Mede Géza

Fotók: a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!