Érdekes eredményt hozott a Focus közvélemény-kutató intézet „a politikusok iránti spontán bizalmat” vizsgáló felmérése. Andrej Kiska például nem elhanyagolható népszerűséggel bír a Smer választói körében, ahogy Igor Matovič is az ĽSNS szavazóinál. Az SNS szavazóinak egy hatoda pedig szimpatizál Bugár Bélával.

 

A jövőre esedékes elnökválasztások jelöltjeiről egyelőre csak találgatni lehet. Maga Andrej Kiska jelenlegi államfő még nem döntötte el – vagy titokban tartja – szándékában áll-e indulni a 2019-es megmérettetésen. Robert Fico eddig két nevet említett, Miroslav Lajčák külügyminiszter azonban egyértelművé tette, hogy eszébe sincs államfőként folytatni karrierjét. Csak Maroš Šefčovič maradt játékban az eddig felmerült nevek között.

 

A Focus ügynökség mostani felmérése a választók által legmegbízhatóbbnak tartott politikusokat rangsorolta, majd az egyes pártok választói körében összállította a TOP 5 listát.

 

 hirdetes_300x300  

A Focus szerint a legmegbízhatóbb politikus Andrej Kiska, a válaszadók 23,4 százalékát győzte meg. Robert Fico (Smer) alig lemaradva a második helyen végzett 23 százalékkal. Andrej Danko szlovák nemzeti pártelnök a harmadik, de az előző két névtől jelentősen leszakadva a megkérdezettek 14,3 százalékának bizalmát nyerte el.

 

Bugár Béla aligha lehet megelégedve a felméréssel: nagyjából annyian tartják megbízhatónak, mint Boris Kollárt (10,9 százalék) és pontosan annyian, mint Igor Matovičot (10,1 százalék). E két politikust kritizálja a vegyespárt elnöke a legélesebben – persze az MKP-n kívül).

 

 

 

Meglepő átfedések

 

A párt szavazóinak körében az átfedések érdekes összefüggéseket mutatnak. A saját választói körében a legnagyobb bizalomnak Marián Kotleba örvendhet, ez az ĽSNS választóinak 96,5 százalékát jelenti. Érdekes, hogy a szlovák szélsőjobb ötödik legmegbízhatóbbnak tartott politikusa Igor Matovič (OĽaNO).

 

Robert Fico csak a második legmegbízhatóbb politikus a pártvezérek között a maga 92,6 százalékos bizalmi indexével. A smeres szavazóknál is van érdekesség, a Ficot 2014-es államfőválasztáson legyőző Andrej Kiskát 16,2 százalékuk tartja megbízhatónak, ezzel az ötödik a Smer listáján. Andrej Dankot a smeresek 28,6 százaléka tartja megbízhatónak, és ezzel megelőzi Miroslav Lajčák külügyminisztert.

 

A Most-Híd szavazóinál Bugár Béla a legmegbízhatóbb politikus, legalábbis 81 százalékuk szerint. A második helyen Andrej Kiska végzett 38,3 százalékkal. Robert Ficot is sokan kedvelik a vegyespárt szavazóbázisában: 15,7 százalékkal a harmadik az ötös listán. A két utolsó hely azonban önmagáért beszél: a Most-Híd választói szerint a negyedik és ötödik legmegbízhatóbb politikus Boris Kollár és Igor Matovič.

 

Még egy megjegyzés az ellenzéki oldalon: nincs benne a liberális (SaS) szavazók öt legmegbízhatóbbnak tartott politikusa között Igor Matovič OľaNO-s pártelnök. Helyette a mérsékeltebb vérmérsékletű Veronika Remišová szerezte meg a harmadik helyet.

 

Az alábbi grafikonos összegzés a HNonline.sk vonatkozó cikkében jelent meg: 

 

Körkép.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!