Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány a Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatót Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban.

 

A sajtótájékoztatón friss híreket kellett volna közölni Ján Kuciak gyilkosságával kapcsolatban, ám Fico semmiféle új információval nem szolgált. Fico, Kaliňák és Gašpar nem látja okát annak, hogy távozniuk kellene posztjukból, sőt, Fico szerint asszisztensének, a szlovák kormány állami tanácsadójának, Mária Troškovának, valamint a biztonsági tanács államtitkárának, Viliam Jasaňnak sincs oka a távozásra.

 

Robert Fico miniszterelnök rögtön az ellenzék megvádolásával nyitotta a sajtótájékoztatót. Elmondása szerint az ellenzék saját politikai céljainak elérésére használja fel Ján Kuciak újságíró, és menyasszonya meggyilkolását. Ezután a kormányfő ismét hangsúlyozta, hogy egymillió eurós jutalmat adnak annak, aki nyomravezető információval szolgál a gyilkossággal kapcsolatban. Az egymillió eurós jutalmat szemléltetésképpen a sajtótájékoztatóra is magával hozta.

 

 hirdetes_400x285  
Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány alátámasztotta azt a hírt, mely szerint a szlovák rendőrség együttműködik az olasz rendőrséggel is a gyilkosság feltárásával kapcsolatban. Gašpar elmondása szerint eddig 20 embert hallgattak ki az ügyben.

 

Az országos rendőrfőkapitány emellett felszólította azokat az embereket, akik részt vettek a tett elkövetésében, hogy jelentkezzenek a rendőrségen. Gašpar mindezért enyhébb büntetést ígért. A rendőrfőkapitány elmondása szerint a speciális, az esettel kapcsolatban létrehozott telefonszámra eddig 23 bejelentés érkezett.

 

Robert Ficót a sajtótájékoztatón azzal a kérdéssel szembesítették, hogy nem érez-e felelősséget az újságíró halálával kapcsolatban, mire így felelt: „Nem egészen értettem a kérdését. Tegnap az első gyanúsítottat jelölték meg, ma a másodikat, holnap talán a harmadikat. Legyen szíves, és bizonyíték híján ne kössön össze embereket ilyen orvgyilkossággal. Ez szint alatti”.

 

„Ma már kedd van, így van egy kis előrelépés. Előhozakodni olyan emberekkel, akik valaha is kapcsolatban álltak Kuciakkal, majd egyenesen arra a listára tenni őket, akiknek köze lehet ehhez a gyilkossághoz számomra elfogadhatatlan.“

 

– háborgott Fico.

 

Tibor Gašpart végül arról is megkérdezték, hogy lecsukatja-e Atonin Vadalát vagy Diego Rodat, amire a rendőrfőkapitány így felelt: „Amennyiben kiderül, hogy olyan személyekről van szó, akik bűncselekményeket követnek el, akkor a rendőrség igenis foglalkozni fog velük.”

 

DenníkN/Körkép.sk

 

Újabb összefüggések Ján Kuciak meggyilkolásának hátteréről: az olasz maffia politikai kapcsolatait tárta fel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!