Új részletek derültek ki Ján Kuciak és párja meggyilkolásának hátteréről. A Sme szlovák napilap a korábbi olasz szálon haladva Fico asszisztensét, a szlovák kormány állami tanácsadóját is kapcsolatba hozta a Kuciak oknyomozásának tárgyát képező olasz maffiával.

 

Bár Kuciak tevékenysége általában a Bašternák- és a Kočner-féle ügyekkel volt kapcsolatos, az utóbbi hetekben Olaszország egyik legnagyobb és legkegyetlenebb maffiahálózatához, a ’Ndranghetához köthető személyek kétes ügyletei után nyomozott. A jelek szerint ezek a személyek közvetlen kapcsolatban állhattak Robert Fico asszisztensével, Mária Troškovával.

 

A ’Ndranghetáról azt érdemes tudni, hogy szinte minden illegális területen tevékenykednek: fegyvercsempészet és kereskedelem, drogcsempészet és kereskedelem, pénzhamisítás, zsarolás, prostitúció. Az Európai nyomozóhatóság, az Europol a kontinens leggazdagabb és legbefolyásosabb bűnszervezetének tartja őket.

 

 hirdetes_300x300  

Az olasz kapcsolat

 

Trošková 2011 elején még Pavol Ruskonak dolgozott.

 

„Majd megismerkedett egy olasz vonatkozású vállalkozóval, aki többek között napelemekkel is foglalkozott, és a továbbiakban már nála dolgozott”

 

fogalmazott Rusko a Plus 7 dní napilapnak még 2016-ban. A leírás Antonin Vadala olasz vállalkozóra illik, aki Szlovákiában tevékenykedik. A cégjegyzék adatai szerint összesen 32 egykor vagy még ma is működő cégben tűnik fel a neve valamilyen formában, 10 vállalat napelemekkel foglalkozik.

 

Egy ugyanilyen nevű és korú férfi megjelenik az olasz nyomozóhatóságok körözési listáján is. A Sme birtokába jutott bírósági végzés szerint Vadala a ’Ndrangheta árujának szállításában segédkezett, ezért keresi a rendőrség. Úgy bukott le, hogy a rendőrség lehallgatta a közte és Francesco Zindat regionális maffiafőnök közti telefonbeszélgetést. Ez utóbbit a rendőrség lecsukta.

 

A Vadala elleni nyomozást bizonyítékok hiányában azonban leállították.

 

Újságírógyilkosság Szlovákiában: Megölték Ján Kuciak oknyomozó riportert

 

Nyerő páros

 

Trošková 2011 augusztusától 2012 júniusáig résztulajdonosa és társvezetője volt a GIA Management nevű cégnek, amelyet Antonin Vadalával közösen alapítottak. Vadala 2015-ben egy Pietro Catroppa nevű férfinek adta el a céget, aki 2016-tól a Prodest nevű vállalat tulajdonosa is egyben, a Prodest kapcsán pedig korábban az egykori smeres képviselő, Viliam Jasaň neve is felmerült, szintén, mint résztulajdonos. Jasaň ma a kormányhivatal állambiztonsági krízismenedzsere, így titkos adatokhoz is hozzáférése van.

 

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) tavaly átvilágította a Prodest céget, a Sme napilap pedig az infotörvény alapján hozzájutott ahhoz a szlovák bírósági végzéshez, amely engedélyezte a céghez tartozó telefonszám lehallgatását hat hónapon keresztül. Azt azonban a bíróság nem közölte, hogy milyen okból került górcső alá egy volt smereshez és egy olasz vállalkozóhoz köthető cég.

 

Súhlas KSBA – Prodest by Dennik SME on Scribd

 

Közel az asszisztenshez, közel a kormányfőhöz

 

Trošková a politikai körökben 2014-ben jelent meg, mint Viliam Jasaň akkor még Smeres képviselő asszisztense. Hogy milyen körülmények között, azt a Nový Časnak korábban nyilatkozó Jasaň nem árulta el – annyit mondott csupán, hogy egyik barátja ajánlotta őt. A sajtó a képviselőt akkor kereste meg, mikor Trošková Robert Fico kormányfő asszisztense lett, és aktfotói miatt nagy figyelmet kapott.

 

A Plus 7 dní 2016-ban nyomozta ki, hogy Viliam Jasaňt Mária Troškovával épp Antonin Vadala ismertette össze.

 

Trošková azóta állami tanácsadóként dolgozik a kormányhivatalnál, közvetlenül Robert Fico szárnyai alatt. Munkahelye azonban csak kirakatpozíció, amely alapján felveszi a fizetését. Az újságírók újabb és újabb kérdéseire sem derült ki az elmúlt években, mi is a munkája, pontosan mit takar munkaköre.

 

A fenti összefüggéseket kinyomozó újságíró, a Sme riportere a rendőrségnek is beszámolt kutatása eredményéről, amelyet jegyzőkönyvbe vettek.

 

Sokkoló részletek Ján Kuciak újságíró meggyilkolásával kapcsolatban – Körkép.sk összefoglaló

 

Nem Kuciak volt az első, aki nyomozott az ügyben

 

Kuciak olasz maffia utáni nyomozásáról tegnap Tom Nicholson is beszámolt (a Denník N-nek adott interjújából szemléztük, itt olvasható). Ám nem egyedül. A Plus 7 dní újságírója, Ivan Mego elmondta, hogy épp ő ajánlotta az uniós pénzeket megdézsmáló olasz maffiózók témáját Kuciaknak.

 

„Amit Tom Nicholson említett, pontosan erről van szó. Én csak pár hetet dolgoztam rajta, Janko több hónapot“

 

mondta Mego, aki saját nyomozásának eredményeit is átadta Kuciaknak. Állítása szerint saját kiadójánál nem engedték volna lehozni a cikket:

 

„Megvoltak az információim az olasz maffiáról, de a kiadóm leállította a cikkemet, sosem adhattam volna ki“

 

fogalmazott Mego, aki azért szólította meg Kuciakot, mert próbált megoldást találni, hogyan kerülhetne nyilvánosságra az ügy.

 

„Janko már majdnem elkészült a cikkel. Amennyire tudom, már közvetlenül a lehozás előtti állapotában volt“

 

idézte az újságírót a Hospodárske Noviny.

 

Ján Kuciak utolsó cikke először teljes terjedelmében magyarul itt olvasható.

 

Körkép.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!