Tovább nő a feszültség az 1,1 milliárd eurós vadászgépvásárlás kapcsán a Védelmi Minisztérium és a Saab között. A vita tárgya az a logisztikai és szervizközpont, amelynek megépítését a Gripen típusú gépek vásárlása esetén a Saab magára vállalna. A beruházás nagysága fél milliárd eurót tesz ki. Peter Gajdoš védelmi miniszter a múlt héten még azt állította, hogy nem tud semmit a logisztikai központról, később nyilatkozatát helyesbítette azzal, hogy a központ nem volt része a hivatalos ajánlatnak.

 

A svédek azzal reagáltak az SNS-es miniszter kijelentéseire, hogy a minisztériumot már tavaly októberben tájékoztatták a beruházás lehetőségéről. A színfalak mögött azt beszélik, hogy Gajdoš már a nagyjából 50 százalékkal drágább és 40 százalékkal nagyobb fenntartási költségekkel rendelkező amerikai F-16-os gépek mellett döntött. Akárhogy határozott, azt még a kormánynak is jóvá kell hagynia.

 

Az USA is igyekszik kedvezményeket tenni: egy amerikai állami program keretében kedvezményesebb árat szabhatnak a gépekre, és nemrég Szlovákia olyan ajánlatot is kapott, hogy 40 millió euró értékben felújítanák az ország két katonai légibázisát – igaz, ez az ajánlat a NATO-együttműködés fokozásával függ össze illetve azzal, hogy MiG 29-esek miatt Szlovákiában állomásozó orosz technikusokat kiszorítsák.

 

 hirdetes_400x285  

A műsorvezető elvesztette a türelmét: Még egyszer kérdezem, miért nem volt verseny?

 

A Gripenek logisztikai központjának lényege, hogy az a magyarországi és csehországi Gripen vadászgépeket is ellátná. A Pravdának nyilatkozó svéd katonai attasé, Ola Hödlung szerint 3 évtized alatt a vadászgépek árának felét visszahozná a logisztikai centrum megépítése, ráadásul 500 munkahelyet teremtene.

 

Gajdoš múlt hétvégi tévés szereplése sem sikerült túl jól. Lényegében hazugságon kapták, mikor először letagadta a Saab ajánlatának létezését. Jaroslav Naď, a Slovak Securitiy Policy Institute elemzője „Hazugságok élő adásban” címmel tett közzé egy bejegyzést a facebookon, amelyhez csatolt egy levelet. A levélben Daniel Zmeko, a haderőfejlesztésért felelős vezérkari főnök Gajdoš nevében szépen megköszönte a Saab ajánlatát (igaz, durva névelírást követtek el, és Wallenberg, a Saab tulajdonosának neve helyett Wahlberget írtak, aki viszont egy amerikai színész…

 

 

Miután Naď közzétette a levelet, Peter Gajdošnak meg kellett változtatnia nyilatkozatát. Majd hirtelen azzal kezdett el védekezni – szintén a facebookon –, hogy „nem akar részt venni két vállalat konkurenciaharcában”, és hozzátette, hogy a kiválasztásnál csak a hivatalos ajánlatok alapján dönthetnek.

 

 

Mindenesetre érdekes, hogy az ajánlat ennek ellenére elég fajsúlyos volt ahhoz, hogy a szlovák vezérkar hivatalos levélben mondjon érte köszönetet. A svéd védelmi minisztérium Gajdoš kijelentéseit inkább nem akarta minősíteni, helyette megjegyezte, hogy az ipari beruházásokról szóló együttműködések sosem képezik a hivatalos ajánlat részét.

 

Az ügyből ráadásul könnyen válhat politikai probléma. Az SNS koalíciós partnerei eddig sem nézték különösen jó szemmel a védelmi minisztérium (sokak szerint indokolatlanul titkosított dokumentumok miatt) nem teljesen átlátható döntéseit a haderőfejlesztés területén. Példaként említhetjük a 8×8-as harcijárműveket, amelyek egy 1,2 milliárd eurós közbeszerzés részeit.

 

Danko: Minden nap számolok az előrehozott választások lehetőségével

 

Gajdošnak komoly szócsatái voltak nyilvánosan és nem nyilvánosan is Ondrejcsák Róberttel, a Most-Híd védelmi államtitkárával, akit az SNS igyekezett teljesen kizárni a döntésekből. Például mikor elhalasztották a vadászgépek vásárlásáról szóló tavalyi döntést.

 

Az SNS-nek ráadásul nem kevés vesztenivalója van. Bár a vadászgépekre elkülönített keret 1,1 milliárd eurót tesz ki, a költségek teljes nagysága a gépek típusától függ, így a teljes cech elérheti a 2 milliárd eurót is. A vadászgépek és a kapcsolódó technológia karbantartása és logisztikája további százmilliókba kerül. A katonai járművek beszerzésénél pedig újabb 1,2 milliárd euróról beszélhetünk. Ezek együttesen 4 milliárd eurót is kitehetnek, ami már egészen tekintélyes összeg: a szlovákiai nemzeti össztermék 5 százalékáról dönthet az SNS.

 

Nem véletlenül nyilatkozta pont a Smerhez közeli Pravda napilapnak Andrej Danko SNS-es pártelnök azt, hogy minden nap számol az előrehozott választások lehetőségével.

 

Pellegrini: A harckocsi megvásárlásáról a kormány és nem a védelmi miniszter dönt

 

Körkép.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!