A Denník N szlovák napilap által nyilvánosságra hozott információk szerint a nemzetiek vezére a kisdoktori értekezésének nagy részét más szerzők műveiből másolta össze.

 

Andrej Dankonak, a parlament és az SNS elnökének rigorózusi munkája körül kirobban botrány miatt már a kormánykoalíció sem képvisel egységes álláspontot. A Most-Híd a közétett információk alapján azt kéri Dankotól, hogy vállaljon személyes felelősséget.

 

A nyilvánosságra hozott információkra való tekintettel a parlament elnökének egyéni döntést kellene hoznia“ – mondta Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője arra a kérdésre, miszerint a vegyespárt továbbra is kiáll-e amellett, hogy Andrej Danko a parlament elnöke maradjon.

 

 hirdetes_810x300  

A Denník N ma tette közzé azon írását, melyben közölte, hogy Andrej Danko öt publikációból írta össze azt a kisdoktori értekezését, amelyért 2000-ben JUDr. címet szerzett.

 

A Dankora gyakorolt nyomásával azonban a Most-Híd egyedül maradt a kormánykoalícióban, ugyanis a legerősebb kormánypárt, a Smer-SD nem állt Bugárék oldalára.

 

A Smer-SD párt számára Andrej Danko a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának legitim elnöke“ – üzente Ján Mažgút, a párt szóvivője.

 

Denník N: Danko plagizált, öt könyvből lopkodta össze a rigorózusi munkáját

 

Danko nem kommentálj az ügyet

 

Danko a munkájával kapcsolatban nem akart nyilatkozni. Tomáš Kostelník szóvivő szerint a parlament elnöke csakis azután fogj az ügyet kommentálni, miután a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen létesített bizottság befejezi a munkája átvizsgálását. A bizottságnak legkorábban januárban kellene bemutatnia a vizsgálat eredményeit.

 

Ľubomír Petrák, a Smer képviselője és a parlament iskolaügyi bizottságának elnöke védelmébe vette a parlament elnökét. Elmondása szerint a Most-Híddal ellentétben – aki személyes döntéshozatalra szólította fel Dankot – semmire sem szólítja fel Andrej Dankot.

 

„Én amondó vagyok, hogy a mai technológiai eszközökkel bíráljuk el az összes olyan munkát, amit az elmúlt 50 évben írtak. Mindebből milyen következtetéseket vonnánk le? A törvény előtti egyenlőség még mindig érvényben van, és mindegy, hogy Andrej Dankoról vagy egy vidéki meg nem nevezett személyről van szó“

 

– mondta Petrák az Aktuality.sk-nak.

 

„Abban a pillanatban, amikor ezt az esetet megnyitjuk és teljesen igazságosak akarunk lenni, akkor ezt a témát tágan kell értelmeznünk és az összes munkát felül kell vizsgálnunk. És mi fog mindebből kiderülni? Én már most félek az eredményektől“

 

– tette hozzá Petrák, majd kijelentette hogy amennyiben Danko vétett a munkájának megírása közben, akkor azt az opponenseknek kellett volna felfedezniük. Amennyiben az opponensek nem vették észre azt, hogy hamisítványról van szó, akkor ez nemcsak Danko, hanem az ő hibájuk is.

 

Az ellenzék ismét megpróbálkozna Danko leváltásával

 

Az SaS ellenzéki párt ma felszólította Dankot, hogy távozzon a parlament éléről, továbbá a saját költségén távolíttassa el a JUDr. titulusát az összes olyan nyilvános helyről a parlamentben, ahová egykoron közpénzből vésette fel.

 

Ha ezt nem teszi meg, akkor ismét aláírásokat fogunk gyűjteni egy rendkívüli ülésre, ahol ismét megpróbáljuk visszahívni“ – mondta Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 

Az OĽaNO felszólította a nemzetiek vezérét arra, hogy még a mai nap folyamán oszlassa el a plágiummal kapcsolatos gyanúkat, máskülönben le kelle mondania a titulusáról és a parlament elnöki funkciójáról is.

 

A normális országokban a politikusok plágiumbotrány miatt le szoktak mondani. A szomszédos Csehországban több példát is láthattunk erre“ – üzente Matúš Bystriansky, a mozgalom szóvivője.

 

Az ellenzék múlt héten kedden próbálta meg visszahívni Andrej Dankot, sikertelenül.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA/Diana Černáková

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!