Az AKO ügynökség legújabb felmérése alapján a Smer-SD kapná a legtöbb szavazatot (23,4%) a választóktól.

 

A parlamentbe bekerülne az SaS (15,9%), a Sme rodina (10%), a KDH 6,7%-kal, valamint a Progresívne Slovensko is a szavazatok 5,3%-val.

 

A koalíciós SNS-re a választók 9,3%-a szavazna, míg a Most-Hídra csupán a megkérdezettek 5,7%-a.

 

 hirdetes_300x300  

A november eleji felméréssel összehasonlítva megerősödött a Kotleba-féle ĽSNS. Míg november elején az extrémista pártot a megkérdezettek 7,8%-a választotta volna, addig november végén már a választók 9,2%-a adta volna rájuk a voksát.

 

Infografikon forrása: SME.sk

 

Mivel a jelenlegi Smer–SNS–Most-Híd koalíciós megalakításához nem lenne elegendő képviselő, így matematikailag egy olyan kormány alakulhatna, melynek az élén az SaS áll.

 

Az MKP továbbra is zuhanó tendenciát mutat. Míg az előző, november eleji felmérésben 3,2%-ra mérték, addig december elején már csak 2,4%-ra. Ez már nemhogy az 5 %-os parlamenti küszöb, hanem az életbenmaradáshoz szükséges, állami támogatást garantáló 3,5 %-os eredménytől is egyre jobban távolodik. A Menyhárt vezette párt süllyedését egyelőre az államfőválasztási kampány sem képes megállítani.

 

Az ügynökség november végén készítette a felmérést. A megszólítottaktól azt kérdezték, hogyha most tartanák a parlamenti választásokat, akkor melyik pártra, illetve mozgalomra szavaznának.

 

A megkérdezettek 11,7%-a nem menne el szavazni, míg a 16,1%-uk nem tudja, hogy kire is adná a szavazatát.

 

Hnonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!