Peter Kresák (Most-Híd) parlamenti képviselőt és alkotmánybíró-jelöltet Igor Matovič (OĽANO) ellenzéki képviselő csütörtökön azzal vádolta meg, hogy együttműködött az ŠtB-vel. Kresák ma sajtótájékoztatón reagált Matovič kijelentéseire.

 

Kresák kijelentette, hogy soha nem dolgozott együtt a csehszlovák hírszerzéssel és Állambiztonsági Hivatallal szándékosan.

 

„Sosem dolgoztam a hírszerzésnek. Nincs olyan dokumentum, amely megerősítené, hogy szándékosan együttműködtem vagy információt szolgáltattam volna az Állambiztonsági Hivatalnak”

 

 hirdetes_400x285  

jelentette ki Kresák. Elmondása szerint, a jegyzőkönyv, amire Matovič hivatkozik valótlanságokon alapul, a benne szereplő adatok is helytelenek, és az ő tudta nélkül készült. Hangsúlyozta, hogy sosem írt alá semmit, de megfigyelt személyként tartották nyilván.

 

Elmondta, hogy mielőtt az Egyesült Államokba utazott, Kanadába is kapott vízumot, mert átszállással repült. Amerikában aztán 988 januárjába érkezett, és augusztusig ott tartózkodott. Mielőtt elutazott volna, két, magát a csehszlovák külügy alkalmazottjának mondó személy megkereste, hogy a lehetséges kockázatokról tájékoztassa. Azt mondták neki, hogy ha úgy érezné, hogy valaki követi, vagy gyanús dolgokra figyelne fel, forduljon Csehszlovákia washingtoni nagykövetségéhez.

 

Kresák elmondása szerint egyszer sem élt ezzel a lehetőséggel, és a beszélgetésből neki nem úgy tűnt, hogy bármiféle módon együttműködne a hírszerzéssel. Csak évekkel később, 1992-ben tudta meg, hogy az állambiztonsági hivatal amolyan célszemélyként (záujmová osoba) kezelte – ez a kategória nem egyenlő az ügynökkel vagy az informátorral.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!