Az ukrán orvosoknak Szlovákiában egy ún. kiegészítő vizsga keretén belül kell tanúbizonyságot tettniük a tudásukról. A szlovák orvosok elmondása szerint ők maguk sem mennének át ezen a vizsgán.

 

Az ukrán Andrej már az egyetemi évei alatt úgy döntött, hogy külföldön szeretne szerencsét próbálni. Az ungvári egyetem elvégzése után másfél évig a hazájában dolgozott sebészként, majd Szlovákiában nézett munka után. Andrejt Szlovákia közelsége és hasonló nyelve vonzotta.

 

Andrej egy kitalált név. Az ukrán orovos nem szerette volna felfedni a valódi identitását.

 

 hirdetes_810x300  

Ahhoz, hogy Szlovákiában orvosként tudjon praktizálni, egy kiegészítő vizsgát kell abszolválnia. Andrej idén márciusban a turócszentmártoni Jessenius Orvosi Karon próbált levizsgázni, mindhiába.

 

Teljesíthetetlen?

 

„A vizsga úgy van kitalálva, hogy ne lehessen megcsinálni“ – mondja Andrej. Elmondása szerint csupán egyetlen olyan orvosnőről tud – az egykori csoporttársáról – , akinek harmadszorra sikerült letennie a kiegészítő vizsgát.

 

A kiegészítő vizsgák nemcsak a keleti szomszédaink számára készültek, hanem az összes olyan jelentkező számára, akik az EU-n kívülről érkeznek. A külföldi orvosjelöltek közül azonban a legtöbben Ukrajnából jelentkeznek.

 

Összességében hogyan állják meg a helyüket az ukrán orvosjelöltek? Nos, Kassán a 19 ukrán jelöltből négyen mentek át a vizsgán. A pozsonyi orvosi egyetemen a 16 jelöltből négynek sikerült abszolválni a vizsgát, míg a turócszentmártoni Jessenius Orvosi Karon a 23 jelentkezőből csupán kettőnek sikerült megcsinálnia a kiegészítő vizsgát.

 

Mivel ezen a rostán csak a jelentkezők töredéke jut át, ezért a szlovákiai egészségügybe egyre kevesebb ukrán egészségügyi dolgozó tud elhelyezkedni.

 

Fotó: Shutterstock

 

Egy szlovákiai orvos: Én sem tudnám megcsinálni a vizsgát

 

Azoknak a jelentkezők, akik még 2016 előtt álltak munkába, nem kellett kiegészítő vizsgát tenniük. Később az oktatásügyi minisztérium úgy döntött, hogy szigorúbban fogja ellenőrizni a külföldi orvosjelöltek tudását. A tárca szerint a harmadik országbeli orvosok szakképzettségét csupán jóindulattal lehetett elismeri, hiányzik a szakképzettségük, valamint az államnyelv ismerete. A tárca a szigorítások bevezetésével a páciensek biztonságát szeretné biztosítani.

 

Andrej elmondása szerint a vizsga előtt a tanulmányi osztályon azt mondták nekik, hogy mindenből fel kell készülniük. A vizsgateszt megírásához rövid idő állt a rendelkezésükre, és némelyik kérdésre a mai napig nem tudják a választ.

 

„Mivel nem mutatták meg nekünk a helyes válaszokat, így nem tudjuk, hogy most jól vagy rosszul válaszoltunk-e, vagy csak ő szerintük nem csináltuk meg a vizsgát“ – mondta Andrej.

 

Az oktatásügyi tárca szerint az ukrán orvosjelöltek sikertelensége mögött a szlováknyelv-tudás okozta problémák állhatnak.

 

„Abból a néhány kérdésből, amit láttam, azt a következtetést vontam le, hogy ha nekem most kellene erre a kiegészítő vizsgára mennem, akkor nem tudnám megcsinálni. A vizsgatesztben az egyetemi tanulmányok második és negyedik évfolyamának tananyagából vannak kérdések. Ezek olyan tudnivalók, amelyeket az ember az adott vizsga után, vagy legkésőbb az államvizsgák után elfelejt. Nem azt állítom, hogy a jelentkezők tudását nem kell ellenőrizni, de nem ilyen módon“

 

– mondja Martin Pecka hazai sebész.

 

„Amennyiben a szlovákiai orvosok továbbra is külföldre fognak vándorolni, az ukrán orvosok pedig nem fognak tudni elhelyezkedni az itteni kórházakban, akkor a periferiális kórházak óriási gondokkal fognak küzdeni“

 

– konstatálta Pecka.

 

Fotó: ePeoples.in

 

Elengedhetetlenek az ukrán orvosok

 

Az orvoshiány azonban nem csak Szlovákiában jelent problémát. A szakképzett egészségügyi dolgozókból Európa-szerte hiány van.

 

Úgy, ahogy Németország lengyel, cseh és szlovák orvosokkal kárpótolta az orvoshiányt, úgy Szlovákia az ukrán doktorokkal próbálta orvosolni a hiányt. Legalábbis eddig.

 

„Ahhoz, hogy a szlovákiai kórházak biztosítani tudják a páciensek számára az egészségügyi ellátást az egyes szakosztályokon, rá vannak kényszerülve arra, hogy ukrán orvosokat alkalmazzanak“ – tájékoztatott a Svet zdravia hálózat szóvivője, Tomáš Kráľ, majd hozzátette, hogy a szlovákiai egészségügy számára ezek az orvosok inkább elengedhetetlenek, mintsem hosszútávú lehetőségek.

 

Egy utolsó próbálkozás

 

Andrej még egyszer szeretne megpróbálkozni a vizsgával Kassán. A vizsgát elvileg annyiszor ismételhetné meg, amennyiszer akarná, a probléma viszont az anyagiakkal van. Turócszentmártonban 620 eurót fizetett a vizsgáért, ami az ukrán állapotokhoz képest sok pénznek számít. A következő vizsgán is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen a kassai vizsga 550 eurójába fog kerülni.

 

Abban az esetben, ha a kiegészítő vizsgát most sem sikerül megcsinálnia, más országokban fog próbálkozni.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: mediweb

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!