Marián Kotleba pártja, az ĽSNS három vasúti járatra „biztonsági okokból” őröket állítana – természetesen saját berkeiből. Ezt hétfőn jelentette be a szélsőjobbos pártvezér. Elképzelését egy április 7-én történt esettel indokolta, amikor egy kislányt támadtak meg az Újvárból Zólyomba tartó járaton.

 

Kotleba úgy nyilatkozott, hogy kézhez kapta azon járatok listáját, amelyek „rizikósak”, és fokozott védelmet igényelnek. Kotleba szerint három van belőlük: az Újvár-Zólyom, a Léva-Zólyom és a Besztercebánya-Pozsony járatok szerelvényei. „Ezeken a vonatokon igyekszünk majd pártunk tagjai és szimpatizánsai segítségével növelni az utasok biztonságát” – mondta Kotleba.

 

A vonatokon járőröző „őrség” három tagból állna, köztük Peter Krupa parlamenti képviselővel, aki az új parlament alakuló ülésére fegyverrel érkezett.

 

 hirdetes_810x300  

A TASR információi szerint a vasúttársaság nem erősítette meg Kotleba tervének kivitelezhetőségét. „A Szlovák Vasúttársaság szerelvényein a társaság előzetes engedélye nélkül senki semmilyen tevékenységet nem végezhet. Az utasok biztonságát a vonat személyzete biztosítja és aktívan együttműködünk a vasúti rendőrséggel is” – jelentette ki Jana Morháčová, a Szlovák Vasúttársaság szóvivője.

 

Tibor Gašpar: Bárki megakadályozhat egy bűncselekményt, de…

 

Tibor Gašpar, országos rendőrfőkapitány ma sajtótájékoztatón reagált Kotleba tervére. Kijelentette, hogy a „rendőrség nem tudja teljes mértékben megakadályozni a bűncselekményeket”, majd hozzátette, hogy a azok száma viszont fokozatosan csökken.

 

„Bárki megakadályozhat egy bűncselekményt”, folytatta Gašpar, kiemelve, hogy csak a törvényi előírásokkal összhangban járhat el. Kotlebáék maguk is bűncselekményt követhetnek el, ha a vonatokon például nem előírásszerűen korlátozzák valaki szabadságát.

 

Az ĽSNS „őreinek” fegyverviselésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A fegyverviselésről a törvény egyértelműen fogalmaz, és amint azzal ellentétben cselekszenek, a rendőrség azonnal közbelép”.

 

Teraz.sk, TA3.com

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!