Szlovákia legjelentősebb föld alatti vízkészletét új törvény fogja védeni, a Lex Csallóköz. A Most-Híd vezette környezetvédelmi tárca műhelyéből kikerülő tervezet „konkrétan meghatározza az összes minisztérium kötelezettségeit“ a csallóközi víz védelmét illetően.

 

A javaslatot Solymos László miniszter ősszel akarja hatályba léptetni, vagyis a júniusi parlamenti ülésszakon valószínűleg első olvastba elő is terjesztik.

 

Szlovákia első „minisztériumok feletti“ törvénye. Solymos mai sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy eddig a vízkészletek védelme „szét volt szórva“ az egyes minisztériumok között, ami „spekulációkra adott lehetőséget“. Az új javaslat elvileg ezt hivatott orvosolni úgy, hogy lefekteti a környezetvédelmi, az egészségügyi és a mezőgazdasági minisztériumok kötelezettségeit.

 

 hirdetes_810x300  

„Az ivóvíz védelme mindannyiunk egyik legfontosabb feladata kell, hogy legyen, ezért az egészségügyi tárca részt vett a törvény megalkotásában, ami kiszélesíti a jogköröket, gyorsítja az információcserét és főleg, lehetőséget ad a nyilvánosság tájékoztatására“

 

fogalmazott Ján Mikas a Közegészségügy ország főhigiénikusa. A törvény többek között összekapcsolja az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztérium adatabázisait, így az esetleges szennyezett ivóvízről korábban értesülhetnek az emberek.

 

Csicsai Gábor (Most-Híd) mezőgazdasági államtitkár szerint a törvény nem lesz negatív hatással a mezőgazdaságra és a gazdákra.

 

„A jelenleg is hatályos törvényi gyakorlatnak megfelelően gazdálkodó gazdák számára a törvény nem jelent plusz adminisztratív tervet, sőt, inkább egyszerűsítéseket tartalmaz“

 

fogalmazott.

 

Bár a Lex Csallóköz kifejezetten a folyami szigetre vonatkozóan született meg, Szlovákia minden vízvédelmi területére érvényes lesz. Tavaly ősszel pattant ki az úgynevezett atrazin botrány, mikor több felső-csallóközi faluban atrazint mutattak ki az ivóvízben. A ma már tiltott növényvédő szer a megengedettnél jóval nagyobb értékben volt jelen a csapvízben. Botrány azért lett belőle, mert a hatóságok csak jóval később figyelmeztették a lakosságot.

 

Az atrazin szintje csökken, az ivóvíz iható, de nem mindenkinek ajánlják

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: infosprávy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!