A U.S. Steelnél a törvény szerint nem zajlanak tömeges elbocsátások. Miért? Mert a hatályos jogszabályok szerint csak havi harminc főtől értelmezhető az intézkedés tömeges leépítésnek. Az U.S. Steel viszont minden hónapban 29 munkásától szabadul meg április 1-jétől kezdődően.

 

A vállalat vezetése az ügy kapcsán nem csak a nyilvánosság, hanem az illetékes parlamenti bizottság elől is elzárkózik. Ma ugyanis hivatalos meghallgatáson kellett volna részt vennie a vasmű menedzsmentjének, a gazdasági bizottság felszólítását azonban figyelmen kívül hagyták.

 

A bizottság elnökének, Jana Kiššovának (SaS) egyúttal ellenajánlatot tettek, miszerint a meghallgatást tartsák meg a vasmű üzemterületén egy másik időpontban.

 

 hirdetes_300x300  

Kiššová azonban valószínűleg elutasítja a nem várt meghívást, arra hivatkozva, hogy egy ilyen látogatásnak semmilyen hivatalos súlya nincs.

 

Forrás: HNonline.sk
Forrás: HNonline.sk

 

Nyereségbe fordult a cég, mégis folytatják a létszámcsökkentést

 

A kassai vasmű alkalmazottai és a szakszervezetek nem értik, hogy a vállalat miért folytatja a leépítéseket, hiszen a múlt hónaptól a vállalat eredménye feketébe fordult – mérsékelt nyereséget könyvelhetett el.

 

Ráadásul a havi 29 fő leépítése épp a törvény által megszabott határ, amin belül még nem minősül tömeges leépítésnek és nem bejelentésköteles, ezért felvetődik a kérdés, hogy a cég vezetése miért ragaszkodik ahhoz a kijelentéséhez, hogy nincs szó tömeges elbocsátásokról.

 

A szakszervezetek tiltakozásul nem vesznek rész a vállalat „Family safety day” című akcióján, mert arra a cég több mint 100 ezer eurót költött – miközben folyamatosan szabadul meg munkásaitól.

 

Sme.sk

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!