A német sportöltözék- és cipőgyártó illetve forgalmazó Adidas jövőre visszahozza gyártását Németországba. Sok munkahelyet mégsem fog teremteni, új üzemében ugyanis túlnyomórészt gyártósori robotok fogják vinni a termelést. Hasonló gyárat létesítenek majd az USA-ban is.

 

Az Adidas 1993-ban vitte ki utolsó üzemét Németországból a jóval olcsóbb munkaerővel rendelkező ázsiai országokba, elsősorban Kínába és Vietnámba.

 

A vállalat most úgy gondolja, a robotika lehetővé teszi, hogy közelebb hozzák a termelést a vásárlókhoz, ezzel megkönnyítenék a szállítást és a fogyasztói visszacsatolást. Nem utolsó sorban pedig Ázsiában is emelkedésnek indultak az átlagbérek.

 

 hirdetes_400x285  
Adidas-Speedfactory (2)_footyheadlines_com
Ehhez hasonló gépek dolgoznak majd az új üzemben. Forrás: footyheadlines.com

 

A Nürnberg közelében Ansbach városánál már telepítettek egy gyorsüzemet, ami idén legyártja az első 500 kísérleti prototípust az Adidas termékeiből, és jövőre teljes gázra kapcsolnák a gyártást, amihez összesen 160 munkás foglalkoztatnának. A gyár kapacitása évi 1000 000 cipő lenne.

 

Németország után ugyanilyen üzemet létesítene a multi az USA-ban is. A cég középtávú célja (3-5 év) azonban az, hogy teljesen automatizált gyárakat telepítsenek a kulcsfontosságú piacaikra, egyelőre az ázsiai termelés kiegészítőiként és nem helyettesítőiként. Az Adidas évente összesen 300 millió pár cipőt állít elő.

 

Teraz.sk

Nyitókép: investing.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.