A Rimaszombati járás gazdasági és szociális helyzetének fokmérője a munkanélküliség mértéke. Ez húsz százalék körüli, amivel magasan vezet Szlovákiában. Sajnos a járás déli részén levő községekben ez az arány sokkal magasabb, negyven százalék fölötti.

 

A kormány a múlt év végén 86 Helyi Akció-Csoportnak (HACS) ítélt meg jelentős pénzösszeget területfejlesztésre Szlovákiába. Ezek közül kettő, a HACS Cseres (MAS Cerovina) és a HACS Dél-Gömör (VSP Južný Gemer) járásunk déli részén található.

 

Milyen lehetőségeket kínál ez a térségnek? Van-e remény az áldatlan helyzetünk javítására? Erről kérdezem Marián Habovčíkot, Lenke község polgármesterét, a HACS Dél-Gömör (MAS Južný Gemer) alapítóját és máig aktív tagját.

 

 hirdetes_400x285  

Mikor alakultak meg és milyen célokkal?

 

2008-ban alakultunk. Területileg 16 település tartozik hozzánk a Rima és a Sajó völgyében, Csíztől kezdődően egészen Tornaljáig. Célunk ennek a területnek a fejlesztése, elsősorban a munkahelyteremtésben, a turizmus fejlesztés, a községek és a partneri kapcsolatok fejlesztése terén.

 

2017 végén állami támogatás nyertek céljaik megvalósítására. Miről van szó?

 

Igen, a kormány jóváhagyott szervezetünknek 2,5 millió eurót. Ezt a pénzt öt év alatt kell hatékonyan felhasználnunk. Hosszú és kemény felkészülési időszak áll mögöttünk, főleg a kezdet volt nehéz. Meg kellett győzni az embereket a területünkön, hogy van értelme a programunknak.

 

Hogyan jutottak el a kérvényük megfogalmazásáig, amelyben a 2,5 mil eurós összeg szerepelt?

 

A nyilvánvaló szükségletekből és a lehetőségekből adódóan a községek, vállalkozók és egyéb szervezetek, megfogalmazták a fejlesztési elképzeléseiket az anyagi eszközök nagyságával együtt. Ezek összegzéseként kaptuk meg a kérelmezett összeget.

 

A támogatás jóváhagyása után mik lesznek a következő lépések a HACS számára?

 

A kérelem pozitív elbírálása után irodát alakítunk ki. Annak dolga lesz a következőkben, hogy a pénzt hatékonyan tudjuk meríteni, a vállalkozókat, községeket és egyéb szervezeteket fogja ebben segíteni.

                                                 

Lehet már most informálni őket, hogy mikor adhatják be a konkrét kérelmeiket Önökhöz, és mikor számíthatnak a pénz megérkezésére?

 

Úgy hiszem, hogy júniusban- júliusban lesznek nyilvánosak az első kiírások. Utána mindenkinek lesz ideje az előírt dolgok elkészítésére, mint pl. az építkezési engedély és a közbeszerzés bebiztosítása, hogy beadhassák tervezetüket. Ebből adódóan 2018 végéig ismertek lesznek az első eredményes pályázók. Persze, ezek tervek, a felsőbb szervek lépésein év közben sok fog múlni.

 

Alapjában véve milyen feltételekkel pályázhatnak a résztvevők?

 

A programunk 18 munkahely teremtését írja elő. A vállalkozóknak 100 ezer eurós támogatás igénylésekor 2 munkahely teremtését kell vállalniuk, 50 ezer igénylésekor egy munkahelyet.

 

Több vállalkozó adott már be hozzánk iránytervezetet. Ismereteim szerint vannak érdeklődő mezőgazdasági vállalkozók, ipari vállalkozók, szolgáltatók, de többen például kiskapacitású szállást akarnak kialakítani.

 

A községek lehetőségei talán jobbak, itt nincs felső határ, nincs önrész, és nem feltétel a munkahelyteremtés. Ismereteim szerint a községek zömmel az utcák, közterek rendbetételét fogják szorgalmazni.

 

Gondolom, hogy ezek az igények a kidolgozott stratégiai tervezetből adódnak. Lehet ezen változtatni?

 

Igen, ez lehetséges. Ezt a program rugalmassága biztosítja, természetesen bizonyos feltételek figyelembevételével. Szeretném felhívni az estleges érdeklődők figyelmét a lehetőségekre e téren. Kérem őket, hogy elsősorban a polgármesterüknél érdeklődjenek a lehetőségekről, de bátran fordulhatnak a HACS vezetőihez is információért.

 

A Szlovákiában jóváhagyott 86 HACS közül 84-nek a kormány plusz pénzügyi keretet is megítélt fejlesztésre (dodatočná alokácia). Ezek között vannak Önök is.

 

Igen, nekünk is jóváhagytak az említett összegen kívül további 1,4 millió eurót fejlesztésre. Az összeget akkor meríthetjük, ha teljesítjük az előírt feltételeket. Sajnos, ezek a feltételek nagyon kemények. Sokat gondolkodtunk, hogy igényeljük-e egyáltalán, mindenesetre a pénzeszköz nagysága igen vonzó, így igényeltük. A továbbiakban meglátjuk, mindenképen igyekezni fogunk, hogy ki tudjuk meríteni ezt is, hiszen a térségünk nagyon le van maradva.

 

Ide tartozik, hogy a Körkép megkérdezte a másik érintettet, a HACS Cseres (MAS Cerovina) elnökét is, Mihályi Gábort, Feled polgármesterét a következő lépéseikről, de nem vállalta az olvasók tájékoztatását. Az ottani érdeklődők ugyanakkor fel tudják használni az interjúban leírt általános információkat, a konkrétumok végett viszont érdemes az adott község polgármesteréhez fordulni.

 

Mede Géza

Fotó: A szerző felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!