Február 9-én Nagymegyeren 11 csapat részvételével szervezték meg a Felvidéki Értékőrzők vetélkedő országos döntőjét. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet által szervezett QR-kódos, képeslapos interaktív vetélkedőre Somorjától Nagykaposig 24 iskolai csapat jelentkezett.

 

A verseny, melyben az alapiskolák felső tagozatos tanulói valamint középiskolás diákok hat tagú csapatai vehettek részt, egyedülállónak számít, hiszen a résztvevő csapatok a modern technika segítségével ismerhették meg a környezetükben lévő különféle értékeket.

 

A szervezők a vetélkedő révén azt szerették volna elérni, hogy a diákok felfedezzék a felvidéki magyar nemzeti és helyi értékeket, valamint hogy dokumentálják saját településük, régiójuk értékeit.

 

 hirdetes_300x300  
A verseny résztvevői, fotó: facebook.com/csemadok

 

A verseny két részből állt: a drukkerek, vagyis a csapatot támogató diákok, barátok támogató játékából, valamint a csapatok vetélkedőjéből, akiknek településük egy-egy személyiségét, a „nagymama” receptjét kellett feldogozniuk, majd választ adni a digitális adatbázisokból összeállított kérdéssorozatra.

 

A vetélkedő feladatai izgalmasak voltak, melyeket örömmel és izgalommal telve hajtottak végre a csapatok.

 

A „Minden6ók“

 

A döntőben részt vett többek között a Nagymegyeri Magán Szakközépiskola Minden6ók nevű csapata is (Pipper Rebeka, Hinn Emese, Štefánik Vivien, Mikos Norbert, Prepletaný Róber, Kurčík Tibor Nikolas) és felkészítő pedagógusuk – Huszár Katalin.

 

A „Minden6ók” az Arizóna zenekar énekesnőjével, forrás: Magán Szakközépiskola Nagymegyer

 

Az általuk kiválasztott személyiség, akit bemutattak, Szalai Ilonka volt, aki egykor iskolájukban tanított. Ilonka néni elmesélte nekik életét, valamint hogy miért és hogyan választotta a tanári pályát.

 

„Nagymamáink receptjének keresése során több hagyományos étellel ismerkedtünk meg. Végül a krumplikása recepjét választottuk és videón rögzítettük az elkészítési módját is.“

– tudjuk meg Huszár Katalin felkészítő pedagógustól.

 

„A vetélkedőre való felkészülés során megismertük, felfedeztük és dokumentáltuk a felvidéki magyar nemzeti és helyi, illetve saját településünk és régiónk értékeit, melyet megismertettünk közösségünkkel, így  megőrzhetjük a következő generációk számára is.“

 

A nagymegyeri Plauter-Kúriában megrendezett döntőre végül a 11 csapat mellett további öt csapat pedagógusa is meghívást kapott. A döntőben annyi feladatuk volt a versenyzőknek, hogy ismertessék a felkészülés, az értékgyűjtés folyamatának legérdekesebb, legmeghittebb pillanatait.

 

„Nagy örömünkre szolgált, hogy mi is elutazhattunk a döntőre, mint egykor a vásárokra, ahol találkoztak az egymástól távol élők, hogy a vásárlás mellett elmeséljék a rég látott rokonoknak, barátoknak, mi is történt velük időközben. Mi is vásároltunk. A verseny során szerzett pontszámainkat felvidéki tallérokra cserélhettük és kisebb-nagyobb csecsebecséket vásárolhattunk. Sőt, még egy digitális fényképezőgépet is nyertünk, hogy a hasonló versenyekre a jövőben fel tudjuk készülni.“

 

A „Minden6ók”, forrás: Magán Szakközépiskola Nagymegyer

 

A zsűri neves magyarországi és szlovákiai magyar szakemberekből állt: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Szakáli István Loránd, Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára; Pathó Marianna, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője; Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora és Varga László, nagymegyeri helytörténész.

 

„A program nagyon sokrétű volt. Felléptek azok a személyek és zenekarok, akiknek könyvét és CD-it a drukkerek játékának során, sorsolás útján meg lehetett nyerni. Aznap szórakoztatott minket az  Arizóna zenekar, az Expired Passport, Zsapka Attila és Bíró Szabolcs is.“

 

Lezsák Sándor és Szakáli István Loránd köszöntőjükben hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy a mai fiatalok megismerjék, őrizzék és tiszteljék nemcsak a helyi, hanem az egész Kárpát-medence nemzeti értékeit, a magyarság múltját. A Felvidéki Értékőrzők vetélkedő pedig pont ezt a célt szolgálta és tejesítette be.

 

Három csapat – a Bátkai Alapiskola „Balogvölgyiek csapata“, a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola „Pázmányosok csapata“, valamint a Hetényi Tarczy Lajos Alapiskola „Gólyalábak csapata“ – a döntőn előadott „Legkedvesebb sztorink a vetélkedő közben“ műsoráért a zsűri javaslatára a budapesti nemzeti döntőbe jutottak.

 

A  Felvidéki döntőn forgatott műsort 2017. február 19-én, vasárnap, 13:35-kor az M1-es csatorna sugározza a Kárpát Expressz című műsorában.

 

A versenyről, a résztvevő csapatokról és az eredményekről további információkért kattintson ide.

 

 

csemadok.sk, Körkép.sk/KPA

Nyitókép: csemadok.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!