Fegyverekkel fel nem szerelt orosz vadászgépek rendkívül közel repültek el az amerikai USS Donald Cook romboló felett kedden, a Balti-tengeren.

 

Az USA haditengerészete szerint több, agresszív légi manővert hajtottak végre orosz harci gépek az amerikai hadihajó közvetlen közelében, amit veszélyesnek és szakszerűtlennek ítéltek meg.

 

Az egyik gép mindössze 23 méterre haladt el a hajó fedélzetétől. Az esetről készült videofelvételt a youtube-on is közzétették.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

 

Egyesek úgy vélik, a NATO és az amerikai haderő megnövekedett számú hadgyakorlatára reagált így Oroszország. Az eset egy rutinszerű hadgyakorlat idején történt, amelyen egy lengyel helikopter is részt vett, így a találgatások szerint Lengyelországnak szólt elsősorban az „üzenet”.

 

A vadászgépek nem voltak felszerelve fegyverekkel, de az általuk alkalmazott manőverek tipikusan támadó jellegűek voltak az Egyesült Államok illetékes katonai szervei szerint.

 

A szerdai washingtoni bejelentésre, ami az orosz repülőgépek manővereit agresszívnak nevezte, Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön úgy reagált, hogy az amerikai romboló hajózási szabadságának elve nem írja felül az orosz repülőgépek szabad repülésének elvét.

 

Az orosz szóvivő szerint az amerikai romboló 70 kilométerre közelítette meg a kalinyingrádi orosz hadikikötőt, amikor a Szu-24-es vadászgépek előre tervezett gyakorlórepülésüket végezték. Az amerikai romboló észlelését követően „minden biztonsági előírást betartva” elforduló manővert hajtottak végre.

 

 

 

CNN, MTI

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!