Frissítve: 12:09 – Erős földrengés rázta Közép-Olaszországot szerda kora reggel. Épületek dőltek romba, legkevesebb 38 ember meghalt, sok a sebesült. Az emberekre alvás közben dőlt rá a ház, sokukat a mentőegységek igyekezete ellenére sem sikerült megmenteni. Több tucat embert kórházba szállítottak. 

 

A rengés több településen is komoly károkat okozott, de az első jelentések szerint sűrűn lakott területeket nem érintett. Az érintett városok Accumoli, Amtrice, és Arquata de Tronto.

 

„Most hogy felkelt a nap, már látjuk, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltuk az összeomlott épületekről. Emberek rekedtek a romok között, és nincs jele, hogy élnének”

mondta Accumoli polgármestere, Stefano Petrucci.

 

 hirdetes_300x300  

A hivatalos források szerint egy négytagú családot is maga alá temetett egy épület, egy másik kisebb településen két ember halt meg.

 

„Háromnegyede a városnak nem létezik többé. (…) A feladatunk most életeket menteni, amint lehetséges. Hangok szűrődnek ki a romok alól, meg kell menteni ezeket az embereket.”,

mondta Amtrice polgármestere. A 2700 lakosú kisvárosban a helyi kórház is súlyos károkat szenvedett.

 

_90895684_amatrice_bbc
A város, aminek zöme megsemmisült a földrengésben. Amatrice. Forrás: BBC.com

 

A földrengés a Richter-skála szerint 6,2 erősségű volt, epicentruma Norcia városa közelében volt, ami a térség egyik legfontosabb turisztikai központja.

 

A rengést 170 kilométerrel távolabb, Rómában is érezték. A fővárosiak arra ébredtek, hogy rázkódnak a bútorok és a lámpák.

 

Olaszország egyébként két törésvonalon fekszik, tektonikailag az egyik legaktívabb ország Európában. Az utolsó nagy földrengés 2009-ben sújtotta az országot L’Aquila városánál, akkor 300 ember halt meg. A legsúlyosabb földrengésre 1908-ban került sor, a dél-olaszországi régiókban a rengés és a szökőár több mint 80 ezer embert ölt meg.

 

1501_theguardian_com
Forrás: TheGuardian.com

 

 

2200_theguardian_com
Forrás: TheGuardian.com

 

Untitled_italy_eathquake_theguardian_com
Forrás: TheGuardian

 

2000_theguardian_com
Forrás: TheGuardian.com

Reuters.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!