Az ENSZ szünetelteti a segélyszállítmányok kiküldését Szíriába, miután egy humanitárius készleteket szállító konvojt halálos áldozatokat követelő támadás ért hétfőn este. Az USA és Oroszország által összetákolt tűzszüneti megállapodás kudarcba fulladhat.

 

Hétfőn az esti órákban az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit  érte légitámadás, amelynek során 12 ember vesztette életét.

 

A komoly incidens véget vethet az USA és Oroszország által tető alá hozott tűzszüneti megállapodásnak, ami egy kísérlet lett volna a hatodik éve zajló szíriai polgárháború befejezésére. A szíriai kormány csak most engedélyezte, hogy az ENSZ segélyszállítmányokat vigyen az ostrom alatt lévő Aleppo városába.

 

 hirdetes_810x300  

Nem teljesítik a megállapodás feltételeit?

 

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Washingtont felháborították a történtek, és az ügyet közvetlenül Moszkvával kívánja megtárgyalni.

 

„A szíriai helyzet nagyon aggasztó” – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy kevés remény van a tűzszünet megújítására.

 

A szóvivő ugyanakkor kitért annak a kérdésnek az egyértelmű megválaszolása elől, hogy véget ért-e Szíriában a fegyvernyugvás. Mint mondta, az orosz-amerikai megállapodás értelmében, amelyet a másik fél nem kíván ismertetni, az amerikaiaknak egy meghatározott idő alatt külön kell választaniuk a terroristákat és a mérsékelt ellenzéket.

 

„Egyelőre azt tapasztaljuk, hogy amerikai kollégáink nem teljesítették kötelezettségeiket. (…) Az elmúlt egy hét alatt sem sikerült leválasztaniuk a terroristákról az úgynevezett mérsékelt ellenzéket” – mondta.

 

 

Az oroszok támogatását élvező szír kormányerők ellen az USA által támogatott lázadó milíciák harcolnak, melyek között Moszkva szerint vannak szélsőséges iszlamista csoportok is, amelyeket ő terroristacsoportokként definiál, ezért légitámadásai során rájuk rendszeresen csapást mér.

 

 

MTI, Reuters.com

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!