Basár al-Aszad szír elnök Oroszország után szintén elutasította azokat az amerikai vádakat, miszerint a szír kormányerők bombázták le az ENSZ Aleppoba tartó segélykonvoját, illetve tagadta, hogy a szír hadsereg megakadályozná az élelmiszer bejuttatását az ostromlott városba.

 

A segélykonvoj lebombázásáról egy névtelenségbe burkolózó amerikai tisztviselő nemrég úgy nyilatkozott, hogy két Szu-24-es orosz vadászbombázó felelős a támadásért, amelyben több mint 20-an haltak meg.

 

Az AP hírügynökségnek adott interjújában Aszad az USA-t tette felelőssé a tűzszünet kudarcáért, és tervszerűnek nevezte a múlt heti amerikai légicsapást, amelyben több mint 60-an meghaltak, és elpusztult egy szír katonai bázis. A támadás a szír hivatalos információk szerint legalább 40 percig tartott.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte az incidens nem volt véletlen eset, ahogy azt az amerikaiak megpróbálják elhitetni. Úgy fogalmazott, az USA részéről „hiányzik a hajlandóság”, hogy egyesítse erejét Oroszországgal a szélsőségesek ellenében.

 

A 16. éve hatalmon lévő siíta vezető élvezi Moszkva támogatását, az oroszok légicsapásokkal segítik a kormányerőket a lázadók és a szélsőséges iszlamisták ellen. A kormányellenes rebellisek között Moszkva szerint dzsihadisták is vannak, ezzel indokolja a légicsapásokat, az USA azonban legitim ellenzékként beszél róluk.

 

A kormányerők és a lázadók közt már hatodik éve dúlnak a harcok a megsemmisülés szélére sodorva az országot. Az Iszlám Állam két évvel ezelőtti előretörésével példátlan mértékű migráció indult meg Európa felé, ami 2015 szeptemberében csúcsosodott ki, és azóta sem ért véget.

 

Teraz.sk

Nyitókép: smh.com.au/A képen Basár al-Aszad szír (balra) és Valgyimir Putyin orosz elnök.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!