A német szociáldemokrata SPD megszavazta a tényelges koalíciós tárgyalások megkezdését Angela Merkellel és a CDU/CSU jobboldali pártokkal. A kezdeményezésnek azonban számos ellenzője akadt párton belül.

 

Frissítve: 17:10

 

Elsősorban a fiatal párttagok ellenezték az újabb nagykoalíció ötletét, mert attól tartanak, hogy az tovább gyengíti az SPD népszerűségét, amely történelmi mélyponton van. A 600 delegáltból 362 szavazott igennel, és 279-en ellene, vagyis mindössze 42 emberen múlott az igenek győzelme.

 

 hirdetes_300x300  

 

Bonnban a SPD 600 küldöttje ült össze, hogy döntsenek a német nagykoalíció sorsáról. A kérdés az volt, hogy folytassák-e a tárgyalásokat Merkelékkel, vagy sem. A nyomás hatalmas volt a küldötteke: ha nemmel szavaznak, újabb választásokra került volna sor.

 

Martin Shculz, a szocdemek elnöke teljes mellszéleséggel kiállt a tárgyalások mellett. Úgy fogalmazott, hogy „sokat elértünk az egyeztetéseken, sokat sikerült érvényre juttatni a választási ígéreteinkből. Azt is elmondta, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macronnal még szombaton, aki aggodalmát fejezte ki, hogy a szélsőjobb esetleg előretörhet, ha nem jut egyezségre az SPD a CDU-val és a CSU-val.

 

A szocdemek elnöke meglepő bejelentéssel is élt még a szavazás előtt: azt mondta, amennyiben a Német Szociáldemokrata Párt ismét kormányra kerül, a CDU és a CSU szövetségével, nem lesz felső határa a migránsok befogadásának. Ez merőben más álláspont, mint amit Merkelék hangoztattak. Ők előbb 65 ezer, később 180-220 ezer főben határozták meg az éves maximumát a bevándorlóknak, és más megszorításokat is előirányoztak.

 

Márpedig épp a migrációs politika volt a tárgyalások legkényesebb kérdése. Amennyiben Schulz egy rövidtávú győzelem érdekében „vezette félre” a delegáltakat, az nem túl tisztességes, de az SPD még jól is kijöhet belőle. Amennyiben Merkelék emiatt felmondják a tárgyalásokat, akkor ők lesznek azok, akik a nagykoalícióra nemet mondanak, a szocdemek pedig ott tartanak majd, ahol a választások után: ellenzékbe vonulnak a következő választásokig.

 

Schulz beszédében más merész kijelentést is tett. Úgy fogalmazott, hogy, véget kell vetni a megszorításokon alapuló politikának és a neoliberális szellemiségnek Európában. Ez a legendás német költségvetési fegyelem végét jelenti – nehéz elképzelni.

 

Cikkünket hamarosan frissítjük

 

Körkép.sk

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!