…az Új Szó egy kiegyensúlyozott, független napilap?! Jó vicc, ugye?!

Sajtóetika, összeférhetetlenség, újságírói függetlenség. Alapvető elvárások minden magát komolynak tartó sajtóorgánum számára. A szlovákiai magyarság egyetlen napilapjában, az Új Szóban azonban csupa ismeretlen fogalmak.

 

Lajos P.(Pocok) János régi motoros a szakmában. Az Új Szó belpolitikai rovatvezetőjeként az összeférhetetlenség iskolapéldája volt már akkor is, amikor felesége, Perhács Andrea a Most-Híd frakciójavezetőjének, Solymos Lászlónak a képviselői asszisztense.

 

 hirdetes_810x300  

Új Szós cikkeit olvasva kevés embernek okozott meglepetést, amikor ő maga is beállt  hidas hivatalnoknak. Pocok barátunk a Kormányhivatalban, Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesnél landolt, a Kisebbségi Kultúrák Osztályának főosztályvezetőjeként.

 

 

Jó kis hely mindazok számára, akik milliók elosztása felett dönthetnek. Lajos P. évekig a Szlovákiában élő kisebbségi kultúra finanszírozására szánt pénzcsomag felett (társ)őrködött. Ott, ahol tavaly 4 millió, idén 4,5 millió euró került elosztásra, mindannyiunk adójából. Mondanunk sem kell, hogy Lajos P. János az összes, szám szerint mind a 15 bizottságnak a tagja volt.

 

Idén például a következő Új Szós pályázatok nyertek támogatást a régi új Új Szós Lajos P. János által (is):

1. Az Új Szó regionális és kultúrális mellékletének fejlesztése és a „Színfolk“ melléklet – 45 000 euró

2. www.ujszo.com – weboldalfejlesztés – 10 000 euró

3. Juhász Katalin: Maga a dolog – jeles szlovákiai magyar szerző verseskötetének előkészítése és kiadása – 2 800 euró.

(Szerk. megj. a jeles szerző az Új Szó kultúrrovat-vezetője.)

 

Megj: a Körkép a Kormányhivataltól kikérte és megkapta az idei kulturális pályázatok bizottsági ajánlásainak teljes listáját. A szerződéskötési időszak lezárultával hamarosan az is kiderül majd, milyen összeg került végül az A. Nagy László kormánybiztos által véglegesített szerződésekbe.

 

Újságíróból hidas hivatalnok, majd hidas hivatalnokból újra újságíró

 

A kormányváltással azonban Lajos P. Jánosnak is befellegzett. Karrierje a Kormányhivatalban véget ért. Ő maga pedig, mint ha mi sem történt volna, szép csendben visszasomfordált az Új Szóba. Ahogy a napokban felfedeztük, az lpj szignó megjelenésével újra a belpolitikai rovatba írogat (sic!).

 

Mégpedig nem is akármiről. Tegnap például a Most-Híd frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóját dolgozta fel. Igen, azét a Solymos Lászlóét, akinek a parlamenti asszisztense a saját felesége 🙂 Annak eldöntését, hogy kapcsolatuk befolyásolja-e a párt és a politikus Új Szó-beli megjelenését olvasóinkra bízzuk.

 

 

Vivát, szlovákiai magyar sajtóetika!!

 

A Szlovákiai Újságíró Szövetség Etikai Kódexének 3. fejezet 12. pontja így fogalmaz:

12. Az újságírónak joga van a személyi integritásra. Amennyiben összeférhetetlenség lép fel nála, főleg, ha olyan feladaton dolgozik, mely a családját, közeli hozzátartozóit, vállalkozói érdekeit érinti, tájékoztatja erről a szerkesztőséget. Ha a szerkesztőség úgy dönt, hogy az összeférhetetlenség ellenére az újságíró tovább dolgozhat a feladaton, megfelelő formában erről tájékoztatja a közvéleményt.“

 

Kérdés, sor került-e bármi ilyesmire az Új Szónál?

 

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Szlovákiai Újságíró Szövetség tavaly januártól húsz év után új etikai kódexet kapott. Tartalmazva mindazon előírásokat, melyeket az újságíróknak be kell tartaniuk, hogy elkerülhessék összeférhetetlenségük, függetlenségük elvesztésének gyanúját.

 

Az Új Szó, és főszerkesztője, Molnár Norbert ebből csinál most az olvasói előtt viccet.

 

Norbi, nem kéne ennyire humorizálni.

 

Király Zsolt

Kép: buzera.com

 

u.i. A téma a szlovák sajtót is élénken foglalkoztatja. Grendel Gábor, aki korábban a Markíza riportere volt, majd a belügyminiszter szóvivője, a politikából való távozását követően ezzel kapcsolatban igy nyilatkozott az O médiách blognak: „Ami a politikából való távozást követő munkát illeti, az egyetlen, amit ebben a pillanatban kizárok, az a politikai újságíráshoz való visszatérés. Ezt valóban összeférhetetlennek tartanám“

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!