Frissítve: 22.26 „Mi, a szlovákiai magyar média képviselői szolidaritást vállalunk a Népszabadság munkatársaival a lap megjelentetésének váratlan és a munkatársakkal, az olvasókkal és a közvéleménnyel szemben tisztességtelen felfüggesztése miatt. Tekintet nélkül a lap politikai álláspontjára, elfogadhatatlannak tartunk bármilyen szerkesztőséggel szembeni, a most látotthoz hasonló fellépést, amely kimeríti a sajtószabadság elleni támadás fogalmát. Úgy véljük, a Népszabadsággal történtek a média függetlenségét veszélyeztetik, ami egész térségünk demokratikus berendezkedését áshatja alá. Mindent megteszünk ennek a folyamatnak a feltartóztatásáért, és a magyar nyelvű média függetlenségének és sokszínűségének megőrzéséért.”

 

Áll abban a nyilatkozatban, melyet a Most-Híd és gazdasági holdudvara érdekeltségi körébe tartozó Új Szó és a Paraméter, valamint más kisebb sajtótermék és munkatársai írtak alá.

 

Az aláírók között van Bugár Béla mentora, a tavaly novemberben csődbe ment Kalligram kiadó vezetője és az Új Szó szerkesztőbizottságának elnöke, Szigeti László. Szigetit Bugár Béla tanácsadójaként a Most-Híd egyik főideológusának is tartják, ráadásul amikor a 2014-es magyarországi választások előtt Bajnai Gordon többször Felvidéken járt, Szigeti volt a „turné” főszervezője.

 

 hirdetes_810x300  
szigeti_8_cr
Bajnai Gordon, Szigeti László, Lengyel László – kezet rá. Kép: Hócipő

 

Szigeti László Soros György egykori szlovákiai partnere, aki a rendszerváltáskor a Közép-Európai Egyetem szlovákiai létrehozásán dolgozott az amerikai milliárdossal.

 

A Fidesz által támogatott intézmény közlönye is aláírta

 

Az aláíró médiumok között találjuk a Fidesz által kiemelt intézményként évek óta forint tízmilliókkal támogatott Fórum Intézet közlönyének, a Fórum Társadalomtudományi Szemlének főszerkesztőjét is, valamint kisebb, liberális értékrendű médiumok újságíróit.

 

Érdekesség, hogy a nyilatkozatot jegyzi az a Paraméter is, mely egyes vélemények szerint Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozhat. Világi Oszkár a leggazdagabb felvidéki magyar, millárdos vállalkozó, Orbán Viktor személyes jó barátja, a Slovnaft vezérigazgatója, a Mol igazgatósági tagja, a DAC futballklub tulajdonosa.

 

A Kerekasztal adminisztrátora is az aláírók között

 

A nyilatkozathoz megjelenését követően Lovász Attila, a szlovák közmédia nemzetiségi műsorainak igazgatója is csatlakozott. A Népszabadsággal szolidaritást vállalt a trafik.sk nevében Ryšavý Pál is, ami munkáját tekinte a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala honlapjának egyik adminisztrátora.

 

rysavy
Ryšavý Pál, mint a Kerekasztal adminisztrátora.

 

Az aláíró médiumok olvasottságuk alapján a szlovákiai magyar online sajtópiac mintegy felét teszik ki.

 

Az aláírók: 

 

Barak László főszerkesztő, a parameter.sk szerkesztősége nevében

Beke Zsolt főszerkesztő, a Kalligram folyóirat és a dunszt.sk szerkesztősége nevében

Csanda Gábor főszerkesztő, Fórum Társadalomtudományi Szemle

Csanda Máté művészeti író

Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő, a Vasárnap szerkesztősége nevében

Czímer Gábor újságíró

Gazdag József újságíró

Haraszti Mária kiadó és producer (Anima Társaság)

Juhász Dósa János, Gömöri Hírlap, Gömörilap

Lovász Attila – a szlovák közmédia nemzetiségi műsorainak igazgatója

Ryšavý Pál főszerkesztő, trafik.sk

Szalay Zoltán főszerkesztő, az Új Szó szerkesztősége nevében

Szigeti László, az Új Szó szerkesztőbizottságának elnöke

Bőd Titanilla, az Új Szó szerkesztője

Lajos P. János, az Új Szó szerkesztője

Molnár Norbert, az ujszo.com vezetője

 

Mint ismert, általános megrökönyödésre a kiadó Mediaworks szombaton függesztette fel a legolvasottabb magyarországi napilap, a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig.

 

Körkép.sk/nyk.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!