A parlament ma nagy valószínűséggel megválasztja Jaroslav Rezníket a közmédia (RTVS) élére. A szlovák sajtóban már hónapok óta éles vita zajlik arról, ki lenne a megfelelő jelölt. Mivel Szlovákiában az elvileg független tévé- és rádió elnökét a politika választja, nem meglepő, hogy a pártérdek dominál.

 

Magyar szempontból sokkal fontosabb azonban, hogy mi lesz a 80-as években leragadt magyar adással és az idejétmúlt Pátria rádióval az igazgatóváltás után. Mindkettőben ugyanis megállt az idő, a masszív dohszaghoz ráadásul politikai alárendeltség is párosul.

 

Minősíthetetlen Pátria rádiós színvonal

 

 hirdetes_810x300  

Míg a szlovák köztévé híradójának színvonala az elmúlt években meredeken emelkedett, piacvezetővé vált és az emberek bizalmát is visszaszerezték, a magyar adás és a Pátria rádió minősíthetetlen színvonalra süllyedt. A tévé magyar adásáról írni sem érdemes, annyira marginális az amit ott folyik, a Pátria rádió nyomorúságától azonban csak Most-Hidas szolgalelkűsége nagyobb. Folytatás…[stw]

 

Csakhogy koncessziós díjainkkal a magyar médiafogyasztók is finanszírozzák a jelenlegi színvonaltalanságot, mint ahogy a nemzetiségi műsorok igazgatójának, Lovász Attilának is a több ezer eurós fizetését, szolgálati autóját, stb.  A kiszivárgott 5-6-7-8 ezres közmédiás fizetésekről itt írtunk. Mindezért cserébe pedig egy Bugár-rádiót kapunk, ahol a vegyespárthoz családi alapon kötődő Vasik Jánosok manipulálnak műsoridőben, „fusiban“ pedig a Most-Hídnak is dolgozó szerkesztők élősködnek.

 

Szakmaiatlan vezetés, alacsony hallgatottság

 

Nem csoda, hogy minderre évente alig 82 ezren kíváncsiak. Ennyien hallgatják ugyanis 2016-ban egy felmérés szerint azt a színvonaltalanságot, amit a mentálisan múlt évszázadban ragadt szerkesztők és szakmaiatlan vezetés produkált. Csak viszonyításként, a Körképet egy hónap alatt olvassák 85 ezren, többségük szlovákiai magyar.

 

Ma délután új vezérigazgatót választ a parlament az RTVS élére. Bennünket, szlovákiai magyarokat azonban sokkal jobban  kellene, hogy érdekeljen, hogy mi lesz a Pátria rádió és a magyar adás dilettantizmusával, hozzáértő emberek a szlovák részét ugyanis rendbe kapták. Csak magyar oldalon maradt továbbra is az enyészet.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: wikimedia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.