Az angol BBC számolt be arról, hogy török gyárakban szír menekült gyerekeket dolgoztatnak. A gyárakban ruházati cikkeket készítenek, amelyeket később Nagy-Britanniába szállítanak eladásra.

 

A gyerekek körülbelül 1 fontot (kb. 1,12 eurót) kapnak egy órányi munkára, ami jóval kevesebb, mint a minimálbér. A gyárakban főleg olyan világmárkákat gyártanak, mint a Marks and Spencer, Mango és a Zara.

 

A cégek tagadják, hogy tudtak volna arról, kik és mennyiért dolgoznak gyáraikban, forrás: bbc.com
A cégek tagadják, hogy tudtak volna arról, kik és mennyiért dolgoznak gyáraikban, forrás: bbc.com

 

A BBC információi szerint a gyerekek a Marks and Spencer-nél illegálisan dolgoztak, egy közvetítő alkalmazta őket, aki „kézbe” fizette ki a munkájukat. Az egyik ott dolgozó gyermek azt nyilatkozta, hogy úgy bántak velük, minta ronggyal. A legfiatalabb munkás 15 éves volt, ő napi 12 órában vasalta a ruhákat.

 hirdetes_300x300  

 

A Marks and Spencer elfogadhatatlannak tartja ezt a bánásmódot, és hosszútávú munkaszerződést ajánlott a szír menekülteknek, akik a gyárban dolgoztak. A török partnereik hozzáállását nem kívánják tolerálni, és további lépéseket terveznek az ügyben, hogy ne ismétlődhessenek meg a történtek.

 

Mango és Zara jeans farmerek csillogóssá tétele vegyszerekkel - védőruha nélkül, forrás: bbc.com
Mango és Zara jeans farmerek csillogóssá tétele vegyszerekkel – védőruha nélkül, forrás: bbc.com

 

A Zara és a Mango törökországi gyárainál ennél is rosszabb a helyzet, mivel itt mindennemű védőruha nélkül dolgoztatták vegyszerekkel a menekülteket.

 

A cégek tagadják, hogy tudtak volna arról, mi és mennyiért folyik a gyárakban.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!