Hájos Zoltán polgármester nyilatkozik a Körképnek a Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejeden működő, használt gumiabroncsokat feldolgozó üzem ügyében a városháza részéről tett lépésekről

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Június végén helyszíni riportban írtunk arról, hogy kicsit fellélegezhetnek az ollétejediek, mert július elsejétől karbantartás miatt két hétre leáll a Dunaszerdahelyhez tartozó városrész határában működő, a helyiek által gumiégetőként emlegetett üzem, amelyből a lakosok szerint főleg nyáron elviselhetetlen csípős bűz árad.  Sokan azt hitték, hogy üzemi szabadság miatt szünetelteti a Dron Industries Kft. a használt gumiabroncsok feldolgozását. De nem így van.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép utánajárt, mi lehet ennek a hosszabb leállásnak az oka, amely egyébként mindmáig tart. Erre is fény derült a Hájos Zoltánnal készített beszélgetésből, aki a Körképnek nyilatkozott.

 

Dunaszerdahely polgármestere rögtön az elején egyértelművé tette, hogy a Városi Hivatal nem környezetvédelmi hatóság, ilyen ügyekben nincs hatásköre, csak építészeti ügyekben járhat el és adhat ki engedélyeket több szakhatóság állásfoglalása alapján.

 

Egyúttal azt sem rejtette véka alá, hogy a város az utóbbi időben többször is megbírságolta a gumifeldolgozót üzemeltető céget és felszólította minden tevékenység legalizálására. Ez most van folyamatban. A polgármester arról is beszélt, hogy egyesek a megyei választások közeledtével politikai céljaikra akarják felhasználni ezt a témát, az ollétejedi lakosok problémáját.

 

Juniusban lakossági fórumot tartottak a gumiégető ügyében. Kép: Körkép.sk

 

A polgármester nem csodálkozik a lakosok tiltakozásán

 

Hájos Zoltán nem csodálkozott azon, hogy az ollétejedi lakosok ismét hallatták hangjukat a médiában a gumifeldolgozó üzem működésével kapcsolatosan, szerinte teljesen jogosan.  Az ollétejediek főleg a légszennyezésre panaszkodtak azon a júniusi lakossági fórumon is, amelyről a Körkép beszámolt.

 

A múlt évre visszatekintve el kell mondani, hogy szintén a nagy melegek beköszöntével volt igazán érezhető a gumifeldolgozónak a környezetre gyakorolt hatása, magyarul bűz volt. Most egy év elteltével ugyanez a probléma megismétlődött

 

– idézte fel a tavalyi történéseket és az idei folytatást a polgármester.

 

Hájos Zoltántól megtudtuk, hogy tavaly a lakosok tiltakozása nyomán a városi hivatal megrendelt egy légszennyezéssel kapcsolatos szaktanulmányt. Egy teljesen független szakértői csoportot kért fel a hivatal.

 

„A méréseket úgy időzítettük, hogy az üzemben azok időpontjáról ne tudjanak. Napközben és éjszaka is voltak mérések. Az üzemhez közel is, de például a lakosok kertjében is volt ilyen mérés”

 

derült ki a polgármester szavaiból.   A hivatalnak leadott eredményből kiderült, hogy a por- és légszennyezés mértéke is a szlovák normákon belül volt.

 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere. Kép: városi archívum

 

Emiatt a hivatalnak nem volt lehetősége további intézkedéseket kezdeményezni a környezetvédelmi szakhatóságnál

 

– mondta a polgármester.

 

A város nem környezetvédelmi szakhatóság és csak más szakhivatalok véleményének a birtokában dönthet

 

Megjegyezném azonban, hogy Dunaszerdahely városa nem környezetvédelmi szakhatóság, hanem közös építészeti hivatalt működtet. Az építészeti eljárás kapcsán, minden más esetben is, ha az elbírált téma olyan, amelynek környezeti hatásai vannak, akkor a beruházónak a környezetvédelmi szakhatósághoz kell fordulnia véleményért. Az építészeti hivatal csak a szakhatóságok véleménye alapján adhatja ki az építkezési engedélyt, vagy pedig a használatba vételi (kolaudációs) végzést.

 

Minden esetben a tűzoltóság, a közegészségügyi hivatal és a környezetvédelmi hivatal véleményének birtokában dönthet. Ha a környezetvédelmi szakhatóság véleménye pozitív, akkor a város, mint építészeti hivatal nem bírálhatja felül a szakhatóság véleményét. Sőt, ha minden technikai és egyéb követelménynek is megfelel a létesítmény, akkor a használatba vételi végzést a város köteles kiadni

 

– magyarázta a hatáskörök megoszlását a polgármester, amit szerinte sokszor a városháza bírálói nem vesznek figyelembe.

 

Ez esetben is, ha a környezetvédelmi hatóság nem találta volna megfelelőnek a gyár működését, az építészeti hivatal nem adhatta volna ki a használatba vételi jogot, fűzte hozzá.

 

A város többször megbírságolta, újabban a szükséges dokumentumok leadására szólította fel a Dron Industries céget, amely addig leállásra kényszerült

 

A polgármester szavaiból kiderült, hogy a múltban több alkalommal is bírsággal sújtották a céget, mivel az nem tett eleget kötelezettségeinek a Városi Hivatallal szemben.

 

Amiatt, hogy többszöri bírság kirovása után sem mutattak hajlandóságot az együttműködésre, az építészeti hivatallal, a hivatal felszólította őket az üzem leállítására. Amíg nem adják be a megfelelő dokumentumokat, nem történhet meg a használatba vételi folyamat lezárása”

 

– mondta a polgármester.

 

Ezek a most megszellőztetett tények eddig nem kerültek napvilágra, ezért indokolt volt a kérdésünk:

 

Ez volt akkor az oka a gyár mostani leállásának?Így  van”

 

– hangzott Hájos Zoltán tömör, de egyértelmű válasza.

 

Az ollétejediek panaszaikat elmondták az júniusi dunaszerdahelyi önkormányzati ülésen is. Kép: Körkép.sk

 

Hájos Zoltán azonban tüstént hozzáfűzte, hogy a környezeti hatásokat illetően Dunaszerdahely városa nem kompetens ebben a kérdésben. Ezek kizárólag a környezetvédelmi minisztérium és a hozzá tartozó szakhatóságok hatáskörébe tartoznak.

 

A gumifeldolgozó esetében is, amelynek a gyártási folyamata környezeti hatásokat von maga után, nem a városi hivatal a jogosult és kompetens hatóság, hanem a környezetvédelmi minisztérium és a hozzá tartozó környezetvédelmi szakhatóság. Ezeknek jogában áll a gumifeldolgozó működését szüneteltetni, vagy megszüntetni addig, amíg a környezetvédelemre gyakorolt hatásai nem változnak meg”

 

– öntött tiszta vizet a pohárba a polgármester.

 

A városháza hirdetőtábláján kifüggesztett értesítés ismét vihart kavart egyes médiákban

 

A dunaszerdahelyi városháza hirdetőtáblájára augusztus 7-én függesztettek ki egy értesítést, amely arról tájékoztatott, hogy környezetvédelmi elbírálás alatt van a Dron Industries kérvénye, amely a használtgumi-lerakatukra vonatkozik. Ennek a dokumentumnak a közszemlére tételét és azt, hogy épp a mai napig adhatták le észrevételeiket a lakosok a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályán, a törvény írja elő.

 

Netán terjeszkedni akar a cég? Ezt a járási hivatal illetékesei is cáfolták

 

Mivel kapcsolatos ez a hivatalos értesítés? Netán terjeszkedni akar az üzem? – erről is kérdeztük Hájos Zoltánt.

 

Az említett környezetvédelmi szakhatósághoz beadott kérvény a gumifeldolgozó raktárkészletére vonatkozik. Ez a folyamat a napokban zajlik, amely legalizálja a már bekerített, igazából nem környezetszennyező raktárt

 

– válaszolta Hájos Zoltán.

 

Csak margóra jegyezzük meg, hogy a kérvényt elbíráló Járási Hivatal illetékeseit is megkérdeztük ez ügyben, a válaszokat hamarosan közzétesszük. Elöljáróban csak annyit, hogy érdeklődésünkre megerősítették: nincs szó arról, hogy a gumifeldolgozó üzem terjeszkedne.

 

A gumiabroncségető. Kép: Google maps

 

Ezt Hájos Zoltán szavai is megerősítik. Mint mondta, a kérvény a használt gumiabroncsok tárolására szolgáló raktározási részlegben az egyes szektorokon belüli átrendezésre vonatkozik. Ennek a legalizálása több lépcsőben történt. Ahogyan az üzem rendezni tudta a tulajdonjogi viszonyokat, ennek függyvényében fordultak a városi hivatalhoz. Most ezt a folyamatot nyilvánvalóan felgyorsította az, hogy a város sorozatban bírságot rótt ki az üzemre.

 

A gumifeldolgozó cég a raktárak fokozatos legalizálása folyamatában az építészeti hatósághoz, vagyis a városhoz és a járási hivatal környezetvédelmi főosztályához fordult. Ez utóbbi minden egyes esetben, ha a beadvány környezetvédelmi hatástanulmány-köteles, a saját weboldalán is nyilvánosságra hozza és elküldi a városi hivatalnak, hogy a törvényben megszabott ideig az megjelentesse.

 

Ha nagyobb horderejű beruházásról van szó, akkor a dunaszerdahelyi képviselő-testület tanácsadó szerveként működő környezetvédelmi szakbizottság is foglalkozik ezzel a témával. A polgármester megerősítette, hogy ez a bizottság most is áttekinti a kérdést.

 

A gumifeldolgozó ügye nem szerepel kiemelt témaként, de nem is hanyagoljuk el. Minden rendes ügyment formájában történik”

 

– fogalmazott Hájos Zoltán.

 

Környezeti hatástanulmány is készül

 

A környezetvédelmi hatástanulmány szükségességére következő írásunkban térünk vissza. Ez elsősorban azzal kapcsolatos, hogy értesülésünk szerint a raktárterületet nem, de a reaktorok számát szeretné bővíteni a cég, amely jelenleg nem éri el az beinduláskor engedélyezett 8 darabot.

 

A polgármester is megerősítette, hogy a városháza a gumifeldolgozó bekerített raktárkészletének az építészeti legalizálása ügyében lépett fel keményen, mert a büntetések nem vezettek eredményre.

 

De ez ügyben a cég először a környezetvédelmi hatósághoz fordult, amely ha kiadja a véleményt, utána megküldi a városházára. Ez egy vélemény lesz az építészeti eljárás keretében. Ugyanígy a tűzoltóság, a közegészségügyiek és hozzá fognak szólni és ha pozitív lesz a vélemény, akkor a város fogja kiadni az engedélyt ezzel kapcsolatosan

 

– magyarázta az ügymenetet a polgármester.

 

Tiltakozó ollétejedi lakosok. Kép: Körkép.sk

 

Világos az államigazgatási ügymenet, de Hájos szerint az államtitkár nincs vele tisztában

 

Hájos Zoltán csodálkozását fejezte ki a Most-Híd párt Nagyszombat megyei elnökjelöltjének ezzel a témában elhangzott nyilatkozata kapcsán.  Hájos szerint ezzel bebizonyította, hogy mennyire nem ért az államigazgatási eljáráshoz, pedig ő maga is egy központi államigazgatási szerv államtitkára.

 

A polgármester ezzel arra utalt, hogy a kulturális tárca államtitkára ebben az esetben a várost teszi felelőssé a környezetvédelmi  eljárás ügyében, jóllehet az illetékesség ez ügyben a járási hivatal környezetvédelmi főosztályáé, illetve a felettes szervé, a környezetvédelmi minisztériumé.

 

Tavaly helyszíni szemlét is kezdeményezett a város a gumifeldolgozóban

 

Hájos Zoltán emlékeztetett arra is, hogy az ollétejedi lakosok tiltakozása nyomán a Dunaszerdahelyen működő közös építészeti hivatal kezdeményezése alapján helyszíni szemlével egybekötött eljárás indult meg a gumifeldolgozó működtetésével összefüggésben.

 

Erre a város meghívta a járási hivatal környezetvédelmi főosztályát, a tűzoltóság, a Regionális Közegészségügyi Hivatal és a Környezetvédelmi Főfelügyelőség képviselőit, amiről jegyzőkönyv is született. De minden egyes szakhatóság hivatkozva a saját speciális államigazgatási törvényére, ragaszkodott ahhoz, hogy ők majd a saját maguk berkeiben fogják ezt a folyamatot lefolytatni és lezárni. Dunaszerdahely városát viszont mindmáig eddig erről egyik hatóság sem értesítette, nehezményezte a polgármester.

 

Hájos Zoltán: A város a polgárok mellett van

 

A polgármester szerint a fentebb elmondottakból is kiderül, hogy a város  az ollétejedi polgárok mellett van.

 

Az ollétejediek júniusban lakossági fórumot is összehívtak a témában. Kép: Körkép.sk

 

Egyesek azonban a megyei választások közeledtével politikai céljaikra akarják felhasználni ezt a témát, az ollétejedi lakosok problémáját. Ez viszont sajnálatos, mert ez nem politikai, hanem szakmai kérdés, amely az illetékes szakhatóságokra tartozik. Ebben sem Dunaszerdahely város képviselő-testülete, sem polgármestere nem kompetens

 

– fogalmazott Hájos Zoltán.

 

Majd hozzáfűzte:

 

„Ahogyan a júniusi képviselő-testületi ülésen elhangzott, én az ollétejedi polgárok mellett vagyok és támogatom az ő petíciójukat, amely valójában a környezetvédelmi szakhatósághoz kell, hogy szóljon elsősorban, nem az építészeti szakhatósághoz, amely környezeti szakvélemény alapján dönt”.

 

A beszélgetés végén a polgármester megjegyezte, hogy a Most-Híd az előző időszakban is kormányon volt és ezalatt is volt környezetvédelmi miniszterük Nagy József személyében.

 

„Kérdezem én, hogy akkor mit tett a környezetvédelmi minisztérium a gumifeldolgozó ügyében? Már akkor cselekedhettek volna. Rigó Konrád is mindig azt hangoztatja, hogy korábban kellett volna lépni. Nagy József minisztersége idején megoldhatta volna ezt a kérdést, ha akarta volna

 

-mutatott rá Hájos Zoltán a Körképnek adott interjú végén.

 

Nyitókép: Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere (városi archívum)

 

További ajánlott írások:

 

Valami egyre inkább bűzlik Ollétejeden (Helyszíni riportunk)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!