Húsz év után új etikai kódexet kapott a Szlovákiai Újságíró Szövetség. A honi tollforgatók a szabályozás alapján immár kötelesek kollégáik etikátlan cselekedeteit is leleplezni, és nyilvánosságra hozni. A januártól életbe lépő etikai kódex tartalmazza mindazon előírásokat, melyeket az újságíróknak be kell tartaniuk, hogy elkerülhessék összeférhetetlenségük, függetlenségük elvesztésének gyanúját.

 

A szlovákiai magyar sajtó helyzetéből adódóan fokozottan ki van téve az etikátlanság, összeférhetetlenség veszélyének. Ennek példái mindnyájunk előtt jól ismertek, akik valamelyest figyelemmel kísérjük az írott, vagy elektronikus sajtóban közölt tartalmakat. A korábbi kódex egyes elemei még a kommunizmus idejében íródtak, így nem kérdés, hogy égetően szükség volt egy újra, mely megfelel a modern zsurnalisztika elvárásainak.

 

A legfontosabb változások:

 hirdetes_810x300  

 

  • megszűnik az interjúk kötelező autorizációja
  • aprólékosan szabályozásra kerül az újságírói összeférhetetlenség
  • definiálódik a cenzúra fogalma
  • meghatározásra kerül mi az a közérdek, mely lehetővé teszi a rejtett kamera, titkos forrás használatát, vagy az adott személy magánéletével kapcsolatos információk közzétételét
  • a szabályozás immár a web-újságírásra is kiterjed
  • a kódexhoz más szervezetek, médiák is csatlakozhatnak.

Térjünk vissza azonban a szlovákiai magyar újságíráshoz, mely mint a bevezetőben is szerepelt, fokozottan ki van téve az etikátlanság, különböző rejtett, politikai-, és egyéb érdekösszefonódások veszélyének. Már csak abból adódóan is, hogy nincs igazi piac, reális konkurencia a szlovákiai magyar nyelvű sajtó, rádió- és televíziós szolgáltatások terén. Ennél valamelyest kiegyensúlyozottabb a helyzet, ha a web-újságírásról beszélünk. A különböző szlovmagy hírportálok ugyanis – bár a minőség elég hullámzó – kiegyensúlyozottabb képet mutatnak. Az olvasó tud miből választani, mindenki megtalálja a saját szája íze szerinti tartalmat.

 

Az új etikai kódex által szabályozásra szoruló esetekből viszont továbbra is van rengeteg.

 

Új Szó– egyetlen magyar nyelvű napilapunknál találjuk a legdurvább összefonódásokat. Az összeférhetetlenség iskolapéldáit, melyek egészen mostanáig a legtöbb ember előtt rejtve voltak.

 

Lajos P. János, az Új Szó belpolitikai rovatvezetőjének felesége, Perhács Andrea például nem más, mint a Most-Híd parlamenti frakciója vezetőjének, Solymos Lászlónak a képviselői asszisztense. Annak eldöntését, hogy kapcsolatuk befolyásolja-e a párt és a politikus Új Szó-beli megjelenését, olvasóinkra bízzuk.

 

Némi kereséssel a kiadónál további Most-Hidas politikusokat is találunk. Szamaranszky Edit, az Új Szó és a Vasárnap marketing

 

és lapterjesztési menedzsere szintén érintett, mivel a párt polgármester-jelöltje Illésháza, Bélvata, Tonkháza és Kismagyar régióban. Mindezt facebook oldalán is büszkén hirdeti. Kérdés, hogy az Új Szó és Vasárnap olvasók, miközben a propagandát olvassák, tudják-e, milyen politikai érdekeltségű a lapterjesztési menedzser.

 

A Kódex szabályozza többek között azt is, hogy az újságíró köteles az információt legalább két forrásból ellenőrizni. A cikkek címei nem lehetnek megtévesztőek, az újságírói munka során pedig nem fogadható el semmilyen ajándék, mely veszélyeztetné a függetlenséget, és a munka befolyásolásának minősülhet.

 

Példaként említhető, ha olyan témán, feladaton dolgozik, mely a családját, vagy közeli hozzátartozóit érinti (innen is üdvözöljük az Új Szó-s Lajos P. Jánost).

 

Ha az újságíró érdekütközetbe kerül, ennek tényét azonnal jelentenie kell a szerkesztőségben. Feltéve, ha van kinek. Kommunális szinten ugyanis szintén találunk jópár etikátlan esetet…

 

Ifj. Batta György és társai kapcsán példaként a Komáromi Lapokat és Városi TV-t lehetne felhozni, melyről a Komáromi Blog a héten már terjedelmesen beszámolt.

 

Mint látható, a szlovákiai magyar újságírás igencsak érintett az újonnan elfogadott etikai kódex kapcsán. És akkor még nem beszéltünk a honi magyar tévé- és rádiózásról, valamint egyes hírportálokról, ahol szintén szép számmal találunk érintettetek, akik a mostani önkormányzati választásokon is indulnak jelöltként. Szlovák Televízió magyar adásánál Bárdos Ágnes, Bárdos Gyula MKP politikus felesége, Pátria Rádió (Héger Rudolf és Keszegh Béla), Felvidék.ma (Pogány Erzsébet felelős kiadó férje, aki Somorján indul az MKP színeiben), Bumm.sk (Keszegh Béla, komáromi képviselő-jelölt), stb. A sor tovább folytatható.

 

Az etikai kódex érvénybe lépése vészesen közeleg. Kiváncsian várjuk, hogy az érintettek közül januártól hányan fogják komolyan venni és magukra nézve alkalmazni az abban foglaltakat. Addig is, mint láthatjuk, szabad a gazda…

 

Király Zsolt

A szerző közgazdász és a Körkép bloggere. A helyhatósági választásokon az MKP komáromi kampányát koordinálta. Időnként a Heti Válaszban publikál.

További ajánlott írások: Gabriel Šipoš blogja
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!