Az európai szociális unió megteremtése, az Európai Unió (EU) költségvetésével összefüggő kérdések, valamint a migránsválság kihívásai voltak a fő témák az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetésének kihelyezett ülésén, amelyet Pozsonyban tartottak pénteken.

 

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Manfred Weber frakcióelnök elmondta: célkitűzésük olyan irányelv kidolgozása, hogy az unión belül elérjék, hogy a saját országukon kívül munkát vállaló uniós állampolgárok ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapják meg, mint a helyiek.

 

Az uniós büdzsével kapcsolatban Weber szerint meg kell vizsgálni, hogyan lehetne rugalmasabbá tenni az EU – jelenleg 7 éves – költségvetési programozását annak érdekében, hogy az unió gyorsabban tudjon reagálni a helyzetekre. Hozzátette: az uniónak továbbra is erős partnernek kell lennie a közép- és kelet-európai országok számára, ezért nem lehetnek megszorítások az integráció elősegítését célzó költségvetési eszközökben.

 

 hirdetes_300x300  

Segíteni kell, kérdés, hogy hogyan

 

A migránsválság kihívásai kapcsán Manfred Weber úgy vélekedett, hogy Európának meg kell tudnia védeni saját határait, másrészt segítenie kell a rászorulókon. Az EU külső határainak védelmével kapcsolatban megjegyezte: a görög-török határon ez jelenleg egyáltalán nem működik, s ha e tekintetben nem áll be változás, fel kell vetni a kérdést, hogy Görögország továbbra is tagja maradhat-e a schengeni övezetnek.

 

Elmondta azt is, hogy nem képezheti vita tárgyát, hogy segíteni kell a menekülteknek, a kérdés csupán az, hogy milyen legyen a formája ennek a segítségnek.

 

A sajtótájékoztatón az EPP pártcsalád szlovákiai pártjainak jelen lévő vezetői is felszólaltak. Ján Fígel, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke beszédében kiemelte, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében foganatosított biztonsági intézkedések az unióban és azon belül Szlovákiában nem mehetnek a polgárok jogainak a rovására. Ehelyett úgy kell növelni a biztonsági intézkedések hatékonyságát, hogy Európa „a szabadság kontinense” maradjon.

 

epp2
Manfred Weber és Berényi József. Kép: MKP

 

Berényi: Orbán a határzárral jól döntött 

 

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke az Európát fenyegető terrorveszélyt komoly kihívásnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy beszélni kell a jelenlegi helyzet kialakulásának okairól is. Kifejtette: az MKP a kezdetektől fogva azt mondta, hogy ellenzi a menekültkvótákat, és úgy véli, hogy le kell állítani a migránsáradatot a határon. „Úgy látjuk, hogy ebben a kérdésben Orbán Viktor jól döntött azzal, hogy a magyar kormány lezárta a határt. Ezzel Szlovákiát, Csehországot és Lengyelországot is megmentette, mert így elkerült minket a migránsáradat és annak közvetlen hatása” – jelentette ki Berényi.

 

Az MKP elnöke  rámutatott arra, hogy bár a nemzeti kisebbségek védelme ma nem tartozik az Európai Unió fő témái közé, az Európai Néppárt az e kérdéshez való nyitott hozzáállásával úttörőszerepet játszik abban, hogy ez a helyzet a kisebbségek javára megváltozzon. Berényi végül felszólította a Néppárt többi szlovákiai tagpártját, hogy a kampányban ne támadják egymást, hiszen a közös cél Fico leváltása.

 

MTI, mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!