Az oktatási törvény módosításával a kormány mai ülésén jóváhagyta, hogy nem szűnnek meg azok az ún. kisiskolák, amelyek nem tudják teljesíteni az előírt minimális osztálylétszámot. Peter Plavčan oktatási miniszter a javaslatot gyorsított eljárásban terjesztette be, hogy már a következő, szeptembertől induló tanévtől hatályba léphessen.

 

A miniszterek által jóváhagyott jogszabály szerint minden alsó tagozat mentesül a minimális osztálylétszám feltétele alól, mely érvényes a nem szlovák nyelven tanító nemzeti kisebbségek iskoláiban is.

 

60 veszélyeztetett kisiskola

 

 hirdetes_810x300  

Az oktatási minisztérium szerint 60 kisiskola volt veszélyeztetett helyzetben, melyek közül 3 a Pozsonyi, 11 a Nagyszombati, 10 a Nyitrai, 7 a Besztercebányai, 5 a Kassai, 1 a Zsolnai járásban, 2 a Trencséni és 21 az Eperjesi kerületben található. Megszűnésük ellentmondana a kormány azon ígéretének, miszerint segít kialakítani a nemzetiségek nyelvének, kultúrájának és hagyományai megőrzésének a feltételeit.

 

Az oktatási törvény korábbi rendelkezése szerint az első osztályban 11, a második, harmadik és negyedik osztályban 13-nak kellene lennie a minimális osztálylétszámnak.  A rendelkezés célja az oktatás finanszírozásának módosítása, ami az osztályok telítettségétől függött volna.

 

Emelt normatíva

 

A jelenlegi finanszírozási rendszer úgy működik, hogy a kislétszámú iskolákat emelt normatíva segítségével őrzi meg. A minisztérium szerint ugyanakkor még ez sem elég néhány iskola fenntartására, így azok fenntartója megegyezéses eljárás keretében kéri a további pénzügyi forrásokat.

 

Az oktatási minisztérium hozzátette, hogy a ma jóváhagyott módosítás  segít az iskolák új finanszírozási rendszerének kialakításában, amit a kormány mindenképp szeretne átalakítani.

 

Mint ismert, a Most-Híd kezdeményezésére május 10-én tárcaközi egyeztetésre került egy rövid, egy egymondatos törvénymódosítási javaslat arra vonatkozóan, hogy a korábban meghatározott minimális tanulói létszámok ne vonatkozzanak a kizárólag alsó tagozattal működő iskolákra. A javaslatból viszont kimaradtak a teljes  szervezettségű iskolák. Az összkritika hatására a Most-Híd az általa vezetett környezetvédelmi tárcán keresztül kibővítette az „iskolamentést,” melynek értelmében a minimális osztálylétszámra vonatkozó kitételt itt is eltörlik. Ezt fogadta el a kormány mai ülésén.

 

Körkép.sk/Teraz.sk

 

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!