Tomáš Borec (SMER-SD) volt az első politikus, akinek neve a Panama papírok feltárása során nyilvánosságra került.

 

A volt igazságügyi miniszter összefüggésbe hozható a papírokban szerepő Latem Trading céggel. A cég hivatalos székhelyének címe és Borec lakása ugyanazon cím alatt található. A volt miniszter ezenívül több jelentős változásnál is jelen volt a vállalat életében.

 

Miszterré választásakor a Borec tulajdonában lévő ügyvédi iroda együttműködött a Latem Tradinggel.

 

 hirdetes_300x300  

Az átvizsgált iratok alapján elmondható, hogy a Latem Trading európai klienseinek nyújtott speciális legalizációs szolgáltatást

 

– írta a Cseh Oknyomozó Újságírók Központja, melynek hozzáférése van a Panama papírokhoz.

 

Változó nevek

 

A szóban forgó vállalat többször is nevet váltott működése során. 2007-es megalapításakor Vertigo Tradingnek, két évvel később már Intergest Slovakianak hívták. 2012-től a neve Latem Trading.

 

A céget 2009-től egy holland állampolgár, bizonyos Guus Poelen birtokolja.

 

Poelen a Latem Trading, és a hozzá hasonló cégek Privatbanka-ban vezetett számláin keresztül folyatta át külföldi ügyfelei adózatlan pénzét. A Privatbanka egyébként a Penta tulajdonában van.

 

Az aktuality.sk nemrég a cégjegyzék alapján kiderítette, hogy Borec a Latem Trading közgyűlésein is részt vett.

 

Borec aláírása

 

A volt miniszter aláírása 2007-ben tűnik fel először, a cég egyik hivatalos képviselőjének visszahívása kapcsán. Borec egy 2008-as közgyűlés jegyzőjeként is szerepel.

 

Egy évvel később Borec már Poelen cégének, a Poelen Holdnig B.V. képviseletében volt jelen a közgyűlésen.

 

A cégjegyzék adataiból az is kiderül, hogy a 2012 közgyűlést a volt miszter ügyvédi irodájában tartották. Ekkor Borec már miniszter volt, és ezen a közgyűlésen személyesen nem volt jelen.

 

Az exminiszter az aktuality.sk-nak elismerte, hogy valóban megalapította a Latem Trading-et, de annak gyanús ügyeiről, egészen a Panama papírok nyilvánosságra hozataláig nem volt tudomása, mivel csak a névváltozásoknál, illetve egyéb jogi formalitásoknál segédkezett.

 

Poelennel való megismerkedésére már nem emlékszik pontosan, és szerinte abban sincs semmi furcsa, ha esetleg a holland úriember ugyanazon a címen lakott mint ő.

QZe9NjVvRNfPotC4w7JGGQ~Infografika-Tom-Borec-a-firma-z-Panama-Papers
Borec érintettsége a Panama papírokban.                                                                                 Forrás: aktuality.sk

 

Már nem dolgozik Poelennel

 

Borec azt állítja, hogy az említett, Privatbanka-ban történt átutalásokról csak a médiából szerzett tudomást.

 

Nem volt hozzáférésem a Poelen úr ügyeivel kapcsolatos információkhoz. Nem nyújtottam semmilyen jogi segítséget ezekkel kapcsolatban

 

– mondta Borec.

 

Ami a fiókcégek közéletből való kiszorítását illeti, nem kellene ennyire fekete-fehéren látnunk. Azon cégeket, melyeknek van takargatni valójuk, el kell űzni. De vannak olyan fiókcégek is, amelyek semmi illegálisat nem csinálnak

 

– tette hozzá az exminiszter.

 

forrás: aktuality.sk

 

nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!