A Fidesz és az MKP vezetése ma Budapesten tárgyalt. Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Fidesz felvidéki partnerszervezete a Magyar Közösség Pártja. 


Elmondása szerint az utóbbi években nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépíteni Szlovákia kormányával, melynek kezdenek beérni a gyümölcsei. Ugyanakkor sokkal több lehetőség van előttünk.

 

Frissítve: 15:03 

 

 hirdetes_810x300  

A megbeszélésen megvizsgálták, milyen állapotban van a magyar közösség a Felvidéken, áttekintették a demográfiai, képzési és közigazgatási mutatókat, a regionális fejlesztéseket, és megállapították, hogy „a lehetőségek mögött messze elmarad a valóság” – áll a közös sajtónyilatkozatban.

 

Kép: Orbán Viktor fb-oldala

 

A két párt vezetősége ma arra jutott, hogy sokkal intenzívebben szeretnék kihasználni ezeket a lehetőségeket, hogy a jó szlovák-magyar kapcsolatokat gazdasági szempontból is javuljon ezért várható, hogy nemsokára egy felvidéki gazdaságfejlesztő program indul.

 

„Azért, hogy a lehetőségeket sokkal intenzívebben használják ki, a Fidesz javasolja a magyar kormánynak, hogy hasonlóan a délvidéki és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programhoz, „kössünk megállapodást a felvidéki magyarok közösségével, hogy a jó szlovák-magyar kapcsolatokat a gazdaságfejlesztés területén is ki tudjuk használni”.

 

mondta Orbán Viktor, aki kitért arra is, hogy az egyeztetésen szó volt határátkelők megnyitásáról, hidak, utak építéséről. Ez ugyancsak segítheti a gazdasági kapcsolatok fejlődését.

 

A magyar miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medencében élő magyar közösségek politikai szervezeteivel és a magyar pártokkal meglegyen a megfelelő kapcsolatrendszer, és a kormány kapcsolatrendszere nem váltja ki a pártokét. A Fidesz-KDNP szlovákiai, felvidéki partnerszervezete az MKP, „ez így volt, így van és így is lesz”.

 

 

A Fidesz elnöke elmondta: felemás érzései vannak, mert egyrészt az MKP szerint nem kapja meg a térség azt a figyelmet, amelyet megérdemelne, másrészt viszont az elmúlt években nagy erőket mozgatott meg a magyar és a szlovák kormány, hogy jó viszonyt alakítsanak ki, és olyan területeket találjanak, ahol az együttműködést semmi sem hátráltatja.

 

Sok megállapodást kötött a két kormány, konkrét lépéseket tettek, amivel javították a még fennálló problémák megoldásának esélyét – fűzte hozzá.

 

Megjegyezte: nagyra kell értékelni a szlovák kormány elkötelezettségét, hogy segítséget nyújt a migránsválság kezelésében a déli határon, katonákat és rendőröket is küld oda.

 

„Pénzhiány miatt Kárpát-medencei magyar iskola nem zárhat be”

 

 

Menyhárt József, az MKP elnöke szerint felvázolták azokat a terveket, amelyek hozzájárulhatnak a felvidéki magyarság megmaradásához és fejlődéséhez. Menyhárt szerint a magyarság fogyását csak a gazdasági fejlődéssel lehet megállítani, tekintve, hogy a fiatalok elvándorolnak és a régiók elszegényednek. Emellett az MKP feladatának tekinti, hogy a magyar nyelv használatát és megmaradását ápolja.

 

Kép: Orbán Viktor fb-oldala

 

Arról is beszélt, hogy minden kis létszámú iskola megtartását támogatni kell, mert az oktatás a közösségi létet erősíti.

 

A nyelvhasználat is nagyon fontos, és hosszú távú célunk, hogy a magyar nyelv regionális nyelv legyen

 

– mutatott rá.

 

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

 

„Magyarországon nemzeti kormány van, ez azt jelenti, hogy pénzhiány miatt a Kárpát-medencében magyar nyelvű iskola nem zárhat be”

 

Orbán: „Vegyespárt: feloldódás, magyar párt: megmaradás”

 

Orbán Viktortól a Körkép.sk a két párt közti, megyei választások előtti lehetséges együttműködés lehetőségeit kérdezte. A magyar miniszterelnök portálunknak adott válaszában elmondta, támogatják az MKP-t, mert mint fogalmazott: „vegyespárt: feloldódás, magyar párt: megmaradás”.

 

Menyhárt József szavai szerint minden erejükkel azon lesznek, hogy a jelenlegi megyei képviselők számát megtartsák. Nagyszombat és Nyitra megyében pedig magyar megyeelnök jelöltet is állítsanak.

 

Budapest, 2017. április 11. Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Fidesz Lendvay utcai székházában 2017. április 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Körkép.sk, MTI
Nyitókép: MTI/Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kezet fog a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Fidesz Lendvay utcai székházában 2017. április 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!