Robert Fico és kormánya végül nem választottak új vezetőt a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) élére, egyetlen jelölt sem kapott elég szavazatot a tisztség elnyeréséhez – jelentette be Robert Fico kormányfő a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

 

Peter Kubovič, Zita Táborská és Juraj Méry voltak versenyben az ÚVO elnöki pozíciójáért. Táborská volt eddig a hivatal élén, ám annak  ellenére, hogy Fico és a Smer jelölte őt 2012-ben erre a tisztségre, most nem jósolnak neki túl sok esélyt – nemrég ugyanis az általa vezetett ÚVO olyan határozatot fogadott el, amely szerint Robert Kaliňák belügyminiszter, a Smer második embere, törvénytelenül járt el a pozsonyi Ügyfélszolgálati Központ épületének megvásárlása és felújítása során.

 

A Most-Híd jelöltje sem ment át a vizsgán

 

 hirdetes_300x300  

A másik jelölt Juraj Méry volt, akit egyértelműen a Most-Hídhoz kötnek, bár ezt ő a mai meghallgatáson tagadta, majd a meghallgatás után újságírói kérdésre elismerte, hogy néhány napja találkozott és beszélt Bugár Bélával.

 

Méry jelölése nem nyerte el az ellenzék tetszését, Miroslav Beblavý frakción kívüli ellenzéki képviselő a facebookon közzétett bejegyzése szerint a „Most-Híd jelöltje” teljesen alkalmatlan az ÚVO vezetésére, nem ismeri a vonatkozó törvényt és nem cáfolta kielégítően az oligarchákhoz fűződő állítólagos kapcsolatát. Juraj Méryt a Transpetrol egykori vezetője, Czucz István meghosszabbított kezeként tartják számon.

 

Méry a sajtónak azt nyilatkozta, Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszterrel is váltott soron kívül pár szót, de állandó kapcsolatban igazán csak Érsek Árpád (szintén Most-Híd) közlekedésügyi miniszterrel volt (Méry a Közlekedésügyi Minisztérium projektvezetői osztályának az igazgatója).

 

Új eljárást írnak ki

 

Az ÚVO elnöki posztja egy 5 évre szóló megbízás, ám a miniszterelnök szavai szerint nem sikerült dűlőre jutni a kérdésben, így újabb kiválasztási procedúra indul, erre technikailag még van idő, a jelenlegi elnök, Táborská mandátuma júniusban jár le. Az új válogatás feltételeit nem változtatják meg, de Fico nagyobb „választékot” szeretne, vagyis több jelölt közül akarna választani:

 

„Azt várom, hogy több jelölt közül választhasson a kormány és jelölhessen valakit a parlamentnek az ÚVO élére, és akivel kapcsolatban a kormány biztos lehet, hogy teljes mértékben felkészült. Kiderült, hogy a kormánynak más elképzelései vannak arról, ki vezesse ezt a hivatalt. Nyilvánvaló tettük, hogy magasabb nívót várunk el”

 

mondta a kormányfő.

 

Robert Kaliňák belügyminiszter elmondta, hogy a kormányülésen a meghallgatások után egy mostani jelölt sem tudta megszerezni a jelöléshez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

 

„Szerintem ahhoz, hogy egy jelölt megszerezze a szavazatok többségét, többet kell nyújtania annál, mint amit ma láthattunk”

 

A következő hetekben tehát mindenképp kiderül, kik kerülnek újra a kormány elé, hogy „bizonyítsák rátermettségüket”, ám a sorok közt olvasva kiderült az is, amit eddig csak sejteni lehetett: Táborská aligha tarthatja meg helyét az ÚVO élén, miután kényes helyzetbe hozta a belügyminisztert.

 

Körkép.sk, TA3.com

Nyitókép: TA3.com

 

Juraj Méry: Elég, hogy magyar vagyok, és máris kollektív váddal illetnek

 

Miroslav Beblavý: Bugárék vonják vissza Méry jelölését

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!