A Polis közvélemény-kutató ügynökség legutóbbi, júniusi felmérése szerint ha most lennének a parlamenti választások, azon a Menyhárt József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP) 5,3 százalékkal bejutna a parlamentbe, a Most-Híd pedig 5,2 százalékkal utolsóként végezne a parlamenti küszöb felett.

 

A Smer még mindig magasan győzne (28 százalék), a második legnépszerűbb párt pedig továbbra is az ellenzéki SaS (16,5 százalék). A Polisnál dobogós harmadikként Kotlebáék kerülnének a törvényhozásba 11,8 százalékkal.

 

Az SNS 9,5 százalékkal a negyedik, nagy kritikusa, a Matovič vezette OľaNO-NOVA alig lemaradva 9,1 százalékkal az ötödik a sorban.

 

 hirdetes_300x300  

A Sme rodina 7,4 százalékot kapott ezen a felmérésen, és úgy tűnik, beválik a KDH szlovák nemzeti érzületre ható stratégiája is, 6 százalékkal kerülnének a parlamentbe.

 

A Polis szerint így 9-párti parlament alakulna, ahol az MKP és a Most-Híd 8-8 képviselői helyre tenne szert. A jelenlegi kormánykoalíció 65 mandátumot tudhatna magáénak, ami kevés a kormányalakításhoz, míg az ellenzéknek (a KDH-val és az MKP-val, de Kotlebáék nélkül) 67 mandátuma lenne.

 

Ez azt is jelenti, hogy a Most-Híddal sem a Smer-SNS párosnak, sem az ellenzéknek nem lenne meg a parlamenti többsége (az előbbiek esetében 73, az utóbbiaknál 75 a mandátumok összessége). Fico és Danko számára vagy a Kotlebáékkal való koalíció, vagy a Most-Híd és a KDH együttese biztosítaná a szükséges többséget.

 

A Most-Híd felméréseken szerinti süllyedése mögött egyértelműen az áll, hogy pozíciója a koalíción belül jelentősen gyengül és folyamatos meghátrálásra kényszerül a Smer és az SNS javára.

 

Grafikon: HNonline.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!