A Magyar Közösség Pártjának elnöke az erdélyi szabadegyetemen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány által megítélt, az MKP irányítása alatt álló felvidéki médiacsomagból a független, szabadságukat megtartó médiumokat is szeretnénk segíteni.

 

A nemzeti összetartozás ereje címmel tartottak nemzetpolitikai kerekasztalt július 27-én pénteken Tusnádfürdőn, a 29. Tusványosi Szabadegyetemen, melyen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár mellett a határon túli pártok vezetői vettek részt.

 

Semjén: követendő magyar sikerekre van szükség

 

 hirdetes_810x300  

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, sikeres, követendő példákra van szükség a magyarlakta régiókban, melyeket aztán a többi területen is sikerre vihetnek. Ennek kapcsán említette a vajdasági gazdaságfejlesztési csomagot, melyet az egész Kárpát-medencére kiterjesztenek. Kárpátalja és Felvidék után így Erdély is komoly pénzügyi csomagra számíthat a magyar kormányzattól, hozzávetőlegesen 20-25 milliárd forint (mintegy 80 millió euró) értékben.

 

 

A miniszterelnök-helyettes beszédében elmondta, hogy a magyar kormányzat arra törekszik, hogy a szomszédos tagállamokat is érdekelté tegye az ott élő magyar közösségek sikerében.

 

„Felvidék tekintetében, noha vannak vitáink a szlovák kollégáinkkal, ilyen például a kettős állampolgárság kérdése, a V4-ek tekintetében előrelépés van. Cseh és szlovák katonák is védték a déli magyar határt a migránsválságnál”

 

– fogalmazott Semjén.

 

Rámutatott arra is, hogy a szlovák állampolgárságuktól megfosztott személyek 95 százalékban echte szlovákok, akiknek semmilyen közük sincs a magyar ügyhöz.

 

 

„Őrültség Szlovákiának, hogy elvesztik legjobb szlovák állampolgáraikat”

 

– tette hozzá.

 

Menyhárt: sikerre vittük a fejlesztési programokat

 

A sorrendben negyedikként, a vajdasági, a kárpátaljai és a muravidéki magyar közösség politikai vezetője után szót kapott Menyhárt József beszámolt az elmúlt egy év Felvidékkel kapcsolatos közéleti történéseiről.

 

„A felvidéki gazdaságfejlesztési csomag 1521 sikeres projektet tud maga mögött. Sikerre vittük az óvodaprogramot is, hiszen 2017-ben 58, és a jövő évben újabb 72 óvoda újul meg. Ez együtt 140”

 

– mondta.

 

 

A Magyar Közösség Pártjának elnöke a magyar kormány által egy évre megítélt másfél millió eurós médiacsomag további felhasználásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy abból a független, szabadságukat megtartó médiumokat is szeretnénk segíteni.

 

Az MKP két EP-mandátumra számít

 

A felvidéki magyarság előtt álló választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a november 10-i önkormányzati választásokon a céljuk, hogy a lehető legtöbb polgármestere és önkormányzati képviselője legyen a magyar közösség pártjának színeiben.

 

 

Az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy Csáky Pál mellett egy másik EP-mandátum elnyerésére is számít.

 

Kitért az államfőválasztás kérdésére is. „A Magyar Közösség Pártjának jelöltet kell állítani a saját színeiből. A nevet a szeptember 29-i dunaszerdahelyi kongresszusán jelenti be a párt.” A Körkép.sk információi szerint ez a személy Menyhárt József lesz.

 

 

A mintegy két órás kerekasztal beszélgetésen az erdélyi, a vajdasági, a kárpátaljai, a muravidéki, a horvátországi és a nyugat-európai szórványban élő magyarság politikai vezetői sorra beszámoltak az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről és a közeljövő kihívásairól. Mint elhangzott, a legnehezebb helyzetben most az ukrajnai és a romániai magyarság van, az ellenük zajló nemzetállami törekvések miatt.

 

 

Képek és szöveg: Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!