Az olvasók közül bizonyára sokan emlékeznek még a kuglira. Valamikor a falusi vasárnapok kedvenc szórakozási lehetősége volt, tulajdonképpen nem volt olyan falu, ahol ne lett volna kuglipálya. Először fából készült, később aztán aszfaltból. A harsány férfinép sörözött, bagózott, egymást heccelte. Sokan csak dicsekedtek, de voltak olyanok is, akik tudtak. Mi, gyerekek állítottuk a bábukat, s ha a nagyobb téteknél leesett egy-egy papír háromkoronás, Istenem, hogyan örültünk neki! Idővel aztán a kugli kiszorult a faluból, városi szórakozás lett, de egyben sportolási lehetőség is. A kuglit pedig szép lassan felváltotta a teke kifejezés.

 

Rimaszombatban beszélgetek a tekesport három szerelmesével, Povinsky Ottóval, aki a helyi Tekéző klub elnöke, Bavala Ján titkárral, valamint régi barátommal, Rábaly Attilával, aki a városi hivatal megbízásából az épület gondnoka.

 

Elmesélik nekem, hogy a városban a tekesportnak 60 éves múltja van. Az első időszakban országos viszonylatban is jelentős eredményt értek el, hiszen 1969-ben M. Zachar rimaszombati versenyző szlovák bajnok lett. A jelenlegi épület 1985-ben épült fel, az akkori viszonyokhoz képest korszerű berendezéssel. Országos versenyeket is rendeztek benne, sőt 1995-ben lengyel csapatokkal mérkőztek itt a szlovákok.

 

 hirdetes_300x300  

Sajnos a tekepálya és az épület idővel morálisan és műszakilag is elöregedett, 2014-ben be is kellett zárni. A csapat „hazai pályája” Fülekre került.

 

„Nagyon örültünk, amikor 2015-ben a város vezetése jóváhagyta a Városkert teljes revitalizálását, és ennek keretén belül a tekepálya épületének az újjáépítését. Lelkesen kapcsolódtunk bele a munkákba, nagyon sok brigádórát dolgozott le a tagságunk” –  mondta Rábely Attila.

 

Povinsky Ottó elnök (áll) és Bavala Ján titkár.

 

Hozzáteszem, hogy Rimaszombat Városkertje szépülget, a város vezetésének az elképzelése mára már kezd komoly formát ölteni. Magam is tanúja vagyok, hogy ennek nagyon jó a visszhangja az emberek között. Valamikor a városkertbéli szórakozás „státusszimbólum” volt a városiaknak, s a nagyszabású május elsejékről sem szabad megfeledkeznünk, amikor a vidék a felvonulás után bezúdult ide. Volt sör, gulyás és természetesen az elmaradhatatlan „párky horcsicával”. Mindemellett a cigányzene és a nótaszó sem hiányozhatott.

 

Most is ilyen atmoszférát szeretnénk, természetesen modern eszközökkel. Szeretnénk a klubunkat a kert egy értékes elemévé kiépíteni. Azon dolgozunk, hogy a lakosság minél nagyobb része kellemes szórakozási lehetőségként tekintsen ránk” mondta Rábely.

 

Az épülettel együtt felújításra került a tekepálya is. A digitálisan felszerelt négy pálya nagyon mutatós.

 

tekepálya a szlovák és magyar zászlóval díszítve.

 

Minden nemzetközi előírásnak megfelelünk. A pályákat rendszeresen ellenőrzik, hogy az esetleges egyenetlenségek nem téritik-e el az eldobott golyókat az útjukból” – teszi hozzá az elnök.

 

Továbbá azt is elmondják, hogy Szlovákiában a bajnokságokat öt szinten játsszák. A legjobb csapat az Interligát játszó Podbrezová csapata, amelyben külföldi profik is játszanak. Van egy világhírű játékosuk is a volt Jugoszláviából, mégpedig egy magyar gyerek. Rimaszombat a keleti bajnokságban játszik a középső szintű ligában, Podbrezová-B, Fülek-B és Jósva csapatával.

 

A klubnak 45 tagja van, ebből 22 aktív sportoló. Van B csapatunk is, amelyik kerületi bajnokságot játszik. Egy csapatot 6 játékos és 4 tartalék tesz ki. Amennyiben feljebb akarunk jutni a bajnokságban, akkor ideje lenne egy gyerekekből álló csapatot is alakítanunk. Most ezen dolgozunk” –  mondja a klub titkára.

 

Bolzánói mez.

 

A tekézők továbbá azt is elmesélik, hogy a pálya színvonala lehetőséget nyújt nemzetközi mérkőzések megrendezésére is. Áprilisban itt rendezték meg a Szlovákia–Magyarország között zajló mérkőzést is a résztvevők teljes megelégedettségére. Az olasz Bolzano város csapatával nagyon jó kapcsolatot építettek ki. Évente váltakozva látogatják egymást. Ebben az évben például az olaszok voltak náluk.

 

Végül elmondják, hogy a klubtagok lelkesek, s jelen pillanatban is folyik az ablakok kicserélése – önerőből. Egyre több városi fedezi fel őket, jönnek nézőként, érdeklődnek, de kipróbálják a pályákat is el-eldobva a tekegolyót.

 

Kívánjunk nekik sok sikert a továbbiakban is!

 

Mede Géza

Fotók: Mede Géza/A klub honlapj

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!