A nemzetközi Sportdöntőbíróság kedden hozta nyilvánosságra döntését, amellyel megerősítette a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság augusztus 7-én bejelentett határozatát.

 

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság IPC azután döntött a mintegy 250 orosz sportoló kizárásáról, hogy az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette. Az orosz sportvezetők fellebbeztek az ítélet ellen, s kilátásba helyezték, hogy ha a sportdöntőbíróság (CAS) nem ad nekik igazat, akkor polgári bírósághoz fordulnak.

 

A CAS a mostani döntését azzal indokolta, hogy az IPC nem sértette meg a szabályokat és a „körülményekkel arányosan” határozott. Az Orosz Paralimpiai Bizottság nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amely megváltoztatta volna a tényeket – áll a CAS közleményében.

 

 hirdetes_300x300  

A paralimpiát szeptember 7. és 18. között rendezik Rio de Janeiróban. A fogyatékossággal élők viadalán 40 fős magyar csapat indul, de elképzelhető, hogy a mostani döntés nyomán bővül a létszám.

 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián a NOB adatai szerint mintegy 280 orosz sportoló vett részt.

 

forrás: origo.hu / MTI
kép: thestar.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!