Az ŠK Slovan Bratislava nem tud azonosulni az FC DAC döntésével, hogy a szombati mérkőzés szervezőiként a rendőrség beavatkozását kérték a közrend helyreállítása érdekében.

 

A Slovan klubja által megfogalmazott állásfoglalás szerint

 

„Több szurkolót provokáltak a biztonságiak kijelentései, mint például a ‚Megéri önöknek néhány perc miatt idejönni?‘, amivel sok egyéb inger mellett, még a [szurkolói] szektorba való belépés előtt konfliktust próbáltak kiprovokálni“

 

„Nyugtalanító, hogy néhány nappal a mérkőzés előtt az FC DAC Dunaszerdahely hivatalos youtube-csatornáján olyan motivációs videó jelent meg, amelyen a DAC-szurkolók két képviselője a Slovant és játékosait ellenségként nevezte meg“

 

 hirdetes_400x285  

DAC-Slovan: Az év meccse – Szurkolói videó, amit kötelező meghallgatnod!

(a videó időközben elérhetetlenné vált a youtube-on, ám cikkünkben kiemeltük az abban elhangzottakat – a szerk. megj.)

 

A pozsonyi futballklub meggyőződése, hogy a biztonsági emberek szóbeli provokációja és az ominózus videó miatt a Slovan-drukkerek ellenségnek is érezték magukat a dunaszerdahelyi stadionba való belépéskor.

 

„A versengés egy dolog, a sport velejárója, de az ellenfél ‚ellenségnek‘ nevezése már egy olyan dolog, ami az egészséges sportversengésnek nem része“

 

olvasható az állásfoglalásban, ami a továbbiakban a következőképp fogalmaz:

 

„Az ŠK Slovan Bratislava élesen elítéli a szervezők teljes vendégszurkolói szektort kiürítésére vonatkozó döntését  a kollektív bűnösség elve alapján, amelynek a hatályos szlovákiai törvények szerint nincs helye. A klub jelentős precedensként tekint erre a döntésre“

 

„Az ŠK Slovan Bratislava egyúttal mélyen elítéli a hazaiak biztonsági embereinek agresszív és brutális viselkedését, akik eltakart arccal avatkoztak be a szektorban a szurkolók – beleértve a nőket és nyugdíjasokat – fejére mért közvetlen ütésekkel.”

 

DAC-Slovan 1:0. Teltház előtt áldotta meg Isten a magyarokat (Képek, videók.)

(Összeállításunkban már 2 órával a mérkőzés kezdete előtt követtük az eseményeket a helyszínről. A slovanistákkal kapcsolatos incidensről is beszámoltunk – képekkel – a szerk. megj.)

 

 

A pozsonyi klub azt is kifogásolja, hogy a meccs kommentátora

 

„nem figyelmeztette a hazai szurkolókat, hogy a külföldi állami jelképek használata tilos, melyeket  a DAC Arénában a mérkőzés alatt gyakran látni lehetett a hazai szurkolók koreográfiájának részeként“.

 

A Slovan klub állásfoglalása szerint a szurkolók ilyen módon történő kitessékelése a stadionból példátlan és precedens nélküli. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Slovan szurkolókat a biztonsági erők arra figyelmeztették, hogy kifejezetten őket várja egy különvonat a dunaszerdahelyi pályaudvaron, ami megállók nélkül szállítja őket vissza Pozsonyba.

 

„A szervező eljárását ebben az esetben teljességgel rossznak és aránytalannak tekintjük, és reméljük, hogy egyetlen másik klub sem alacsonyodik le a Dunaszerdahelyen tapasztalt, a vendégszurkolók elleni tendenciózus és egyoldalú bánásmód gyakorlatához.”

 

Azon már meg sem lepődhetünk, hogy a Slovan állásfoglalása egy szót sem ejt a vendégszurkolók által  – kamerák által is rögzített – elkövetett rongálásról, rendbontásról, petárdázásról…

 

Róbert Vittek, a Slovan játékosa ugyanakkor inkább a dunaszerdahelyi hangulatot dícsérte a mérkőzés után.

 

Róbert Vittek: A dunaszerdahelyi hangulatot egész Szlovákia irigyelheti

 

Azokról az esetekről persze nem esik szó az állásfoglalásban, amikor magyarok kerültek olyan helyzetbe a Slovan elleni mérkőzéseken, hogy menekülniük kellett a rájuk rontó rendfenntartók elől.

 

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!