Mikor a Smer elindította billboard-kampányát, sokan a zuhanás megállításának igyekezetét látták mögötte. Ez nincs teljesen így. A Smer elsőként kezdett felkészülni az esetleges előrehozott választásokra.

 

Először vegyük a tényeket. Fico aktivizálódott a szociális hálókon. A Smer plakátos imázs-kampányt indít – „Teljesítjük az ígéreteket” szlogennel. Fico megerősíti a média-csapatát. A Smer decemberben fiatalítani akarja a vezetését. Fico előrevetíti, hogy pártját a következő választásokkor is győzelemre akarja vinni.

 

(…) eléggé valószínű, hogy a Smer vezetői az előrehozott választások lehetőségét mérlegelik. És „mindig felkészültek” akarnak lenni.(…)

 

  hirdetes_300x300   

Előrehozott választások és Kiska

 

Négy oka van annak, hogy miért számol Fico az előrehozott választásokkal:

 

  • Fico már röviddel a márciusi választások után, a Híddal és a Sieť-tyel való tárgyalások alatt politikai krízissel és előrehozott választásokkal ijesztgetett (azzal számolt, hogy a Smer nélkül az után sem lehet stabil kormányt felállítani)
  • Fico tudja, hogy a Smer támogatottsága lassan de fokozatosan csökken, és azt is tudja, hogy az idő nem neki kedvez, épp ellenkezőleg
  • A társadalomban megnövekedett a radikális változások iránti igény, ami egyrészt a Danko-féle SNS, másrészt az ellenzéki SaS erősödésében jelenik meg
  • Fico attól tart, hogy később esetleg Andrej Kiska új pártja lehet a „változások” vezére, akinek megbízatási időszaka 2019-ben, egy évvel a parlamenti választások előtt telik le (ami egyfajta gyújtózsinór lehet az erőviszonyok átrajzolódására a Smer kárára)

(…)

 

Lehetőség és valóság

 

[Fico] Kiska új pártjától szembeni félelme már csak azért is szórakoztató, mert maga Kiska sem tudja, hogy akar-e annak vezetője lenni. Nem hiszi, nem tudja, meglátja, kivár. És Kiskához hasonlóan mérlegelnek és várnak a többiek is, akiknek a párt magját kellene alkotniuk. Az ő „döntéskészségük” hasonló, mint Kiskáé.

 

Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a Smer berkeiben félnek Kiskától és új pártjától, ahogy attól is, hogy mi jöhet még 2019-ben.

 

(…)

 

Ezért Fico Smer-je már most készül a választásokra.

Ezért Sulík SaS-e már most készül a választásokra.

És ha az áll majd érdekükben, akkor nyugodtan társulnak más pártokkal, hogy „lerövidítsék a választási ciklust” (egy évvel).

 

És egyáltalán nem kell, hogy emögött ott legyen Kiska pártja. Elég, ha ott lesz a Kiskától való félelem (aki „nem tudja”). És valamilyen új párttól való félelem (ami nem is létezik).

 

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Prečo Fico ráta s predčasnými voľbami

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!