(…) Idén eladta az Új Szót a Pentának, amivel további 5 százalékos részesedéssel növelte tulajdonjogát a Pretit Pressben. Nehéz döntés volt?

 

Igen. Néha nehéz döntéseket kell hozni. Mindannyian szívesebben látnánk ideálisnak a világot, de, sajnos ez nem mindig lehetséges. Ezt az üzletet ezen a héten zártuk le. Nem az a fajta cég vagyunk, amelyik könnyen válik meg a sajátjától.

 

Először akkor álltunk ellen az eladásoknak, mikor 1998-99-ben az akkor még csak leendő német partnerünk, későbbi részvényesünk a régiós sajtóhálózatunkért 100 millió koronát kínált. Nem adtuk el.

 

 hirdetes_810x300  

Az Új Szó iránt is érdeklődtek párszor, de politikai célzatúnak éreztük, ezért nemet mondtunk. Amikor a Penta megtette az ajánlatát, először ezt is elutasítottuk, mert nem volt szükségünk pénzre. Amikor azonban összekapcsoltuk az eladást a Petit Pressben lévő többségi tulajdonrészünk erősítésével, ráadásul elégedettek voltunk a felkínált összeggel, végül az eladás mellett döntöttünk.

 

Nehéz szível váltunk meg az Új Szó-beli kollágáktól, mert már 17 éve dolgoztunk együtt és megszokták a vállalati kultúránkat, ami nem bulvár jellegű.

 

Másrészt sikerült meggyőznünk a News and Media Holding képviselőit, hogy nem lenne helyes, ha saját vállalataikba integrálnák az Új Szót, helyette inkább függetlenül kellene működniük, ahogy nálunk. Létrehozták tehát a Duel Press leányvállalatot, ami kiadja az Új Szó napilapot és a Vasárnap hetilapot. A szerződésbe belefoglaltuk, hogy a következő öt évben nem adhatják el a lapokat.

 

Az Új Szó szerkesztősége mindig is attól félt a legjobban, hogy a lap Orbán Viktorhoz közeli oligarchák kezébe kerül, de most nem ez történik. Hagyjuk őket élni, és majd meglátjuk. Amikor a tulajdonos elkezd túlságosan belefolyni a lap működésébe, mindig kilép pár ember és figyelmezteti a nyilvánosságot. (…)

 

DennikN.sk, Fulmek: Penta napadla náš hrdinský príbeh, našej kultúre nerozumie

Alex Fulmek a Petit Press kiadó igazgatója. Az interjút Monika Tódová készítette

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!