A Smer nyitrai kerületi titkára, Renáta Kolenčíková 16 év után elhagyja a pártot. Robert Ficoról, a Smer botrányairól és a párton belüli problémákról Monika Tódová, a DennikN riportere kérdezte.

 

Mit gondol Robert Ficoról?

 

Megmondom úgy, ahogy van, Robert Ficot sokáig csodáltam, ő egy magas rangú politikus. A partnerem  személyes jó barátja volt, járt is hozzánk, mint embert, nagyon kedveltem, de nagyon nagy csalódást okozott.

 

 hirdetes_810x300  

(…) Csalódást okozott a korrupcióval és a klientelizmussal és azzal, ami körülötte történik. Nagyon. Mikor hallgatom, miket beszél, arra gondolok: Atyaúristen, te elhiszed, amit mondasz? Te tényleg elhiszed, amit az embereknek mondasz? (…)

 

Miért hagyja el a Smert?

 

Én tényleg lelkiismeretesen dolgoztam a pártnak, mert valami jobbat akartam. Tudtam, hogy az emberek bizniszelnek. Én ezzel sosem foglalkoztam. Gondoltam, majd mindenki elszámol a saját lelkiismeretével. (…)

 

(…) Úgy gondolom, hogy sem Ficonak sem Kaliňáknak nincs ott keresnivalója, mert egyértelmű bizonyítékok kerültek elő az áfavisszaigényléssel kapcsolatban. Mindekettejüknek össze kellett volna pakolnia, mikor kiderült az ügy. Bizonyára ön is olyan lakásban lakik, amelyen jelzálog van. Minden intelligens embernek világos, mi történt itt. Számomra ez elfogadhatatlan. Kaliňáknak már csak a politikai kultúra kedvéért is távoznia kellene. A kimagyarázhatatlan magyarázza, és ezzel rengeteget árt a pártnak.

 

Mit vár a Smer decemberi programalkotó közgyűlésétől?

 

Semmit. Ugyanazt, ami eddig történt. Hogy valami változzon, párton belüli érdemi vitára lenne szükség, de demokratikus vitára. Minden konferencia papírforma szerint zajlik. Erről szavazunk, és kész. (…) Ha valaki fel akar szólalni a közgyűlésen, be kell jelentenie azt a kerületi pártelnöknek, ahogy azt is, mit akar mondani. (…) Ez számomra elfogadhatatlan.

 

Semmi sem változik, míg nem kezdődik érdemi vita a Smerben, és amíg nem változik meg a párt vezetése. Én úgy látom, hogy ahogy a HZSD és az SDKÚ végezte, úgy fogja végezni a Smer is.

 

DennikN.sk, Po šestnástich rokoch odišla zo Smeru: V tej korupcii som sa už išla udusiť

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!