(…)

 

Míg az újévi változásokat a hatalom koncentrálása motiválta annak érdekében, hogy az SNS szabadabban bizniszelhessen a közpénzekkel, addig Peter Krajňák Most-Hidas államtitkár hatásköri megnyirbálásának célja közvetlenül annak befolyásolása volt, hogy mit tanítsanak az iskolákban.

 

A Most államtitkárától nemcsak a regionális iskolaügyet vették el, azaz az összes alap- és középiskolát. Pénzekről itt ugyan nem döntenek, arról viszont igen, hogy milyen ajánlásokat, irányelveket kapjanak a tanárok és az iskolaigazgatók, beleértve a konkrét tantárgyakat is.

 

 hirdetes_810x300  

Nyilvánvaló, hogy az államtitkár ezekről nem egymaga döntött, mindig ott állt fölötte Lubyová miniszter (előtte pedig Plavčan.) De nem lehetett megkerülni őt, így az SNS nem ültethetett át bármit, még ha a befolyásos Állami Pedagógiai Intézet Hrnko nacionalista SNS-es tagozata irányítása alatt is áll.

 

Most, hogy a regionális oktatásügyet illetően az SNS nemcsak Krajňák államtitkárt és embereit sakkozta ki, hanem a minisztérium elemzőinek jó nevű vezetőjét, Šiškovičot is, megnyílt a mozgástere arra vonatkozóak, mit tanítsanak és hogyan az alap- és középiskolákban.

 

Bugár Béla formálisan ugyan felháborodott, de ha Danko biztosítja őt arról, hogy a kisebbségi oktatást a módosítások nem érintik, a koalíció ezt a problémát is megússza.

 

(…)

 

DenníkNRoman Pataj: Newsfilter

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!