Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított három kelet-európai ország ellen, konkrétan Lengyelország, Csehország és Magyarország ellen azért, mert elutasítják a migránsok betelepítését.

 

Szlovákia eközben ezen államok csoportjából különös módon kimaradt és ennek egyetlen oka van: Robert Fico, ahogy azt egy mintadiák tenné, fülét-farkát behúzta és megígérte, hogy most már engedelmeskedik. Ezért a tettéért Avramopulosz uniós biztos is megdicsérte.

 

Pedig éppen Robert Fico volt az, aki azzal hencegett, hogy a kvóták ellen fog harcolni, hogy nem enged Szlovákiába egyetlen migránst sem, és így tovább. És most a kvótákra csendben rábólintott és mindemellett elárulta visegrádi partnereit.

 

 hirdetes_300x300  

Folytatás…[stw]

 

Első körben 160 ezer migránsról van szó, ami tényleg az első töredéke annak a milliós nagyságrendű migránstömegnek, ami 2015 óta Európába áramlott. Ebből a mennyiségből egyelőre csak 16 migránst vettünk át, ami, természetesen, nevetséges szám, de ismerem a brüsszeli szalámitaktikát, és ha egyszer rábólintunk egy rossz megoldásra, azt többé nem lehet megállítani. Lásd Görögországot, ahova időközben összesen 2 milliárd eurót küldtünk feltétel nélküli kezesség és az Eurovalba belepumpált összegek formájában. Először az is csak némi apróval kezdődött.

 

Annak, hogy Robert Fico hirtelen váltott és elárulta Szlovákia polgárait és visegrádi partnereit, két oka van.

 

Először, a Bizottság megfenyegette az uniós források visszavágásával és ez Robert Fico számára, aki kenőpénzt kap a szénbányáknak juttatott dotációkból, egzisztenciális problémát jelentene. Hiszen miből tartaná oligarcháit, aki a Smeren keresztül fejik meg az állami költségvetést.

 

Másodszor, Robert Fico az első ligába akarja kuncsorogni magát, amelynek előnyeit bár még nem említette, de az árát mi már ismerjük – és ez a migránsok befogadása.

 

Az SaS nevében annyit mondhatok, hogy pártunk a kormány részeként következetesen a migránsok befogadása ellen foglal állást, és ahogy nálunk megszokott, ezt az ígéretet be is tartjuk, nem csak szóban, ahogy azt Robert Fico tette.

 

Richard Sulík/Facebook

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!