Bár Kaczyński és Orbán igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek, nagyon hasonlítanak egymáshoz – értékelte a helyzetet Soros György egy terjedelmes interjúban, amiben Angela Merkel politikájáról, a migrációs válságról és az Európai Unió szerepéről is beszélt.

 

Merkel jól látta előre, hogy a migrációs válság szétrombolhatja az Európai Uniót, emelte kis Soros. Bírálta Obama amerikai elnököt is, mivel szerinte azonnal fel kellett volna lépnie Putyinnal szemben. Az interjú, amit Gregor Peter Schmitz, a Wirtschaftswoche újságírója készített Soros Györggyel, eredetileg a New York Review of books-ban jelent meg.

 

Soros  Angela Merkelről és az általa alkalmazott migránspolitikáról

 hirdetes_400x285  

 

Régebben bíráltam a kancellárt, és a megszorítási politikájával kapcsolatban továbbra is nagyon kritikus vagyok. Azok után azonban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadta Ukrajnát, Merkel az Európai Unió, és így közvetve a szabad világ vezetőjévé vált. Addig egy tehetséges politikus volt, aki követte a közhangulatot. Az orosz agresszióval szembeni fellépés során azonban olyan vezetővé vált, aki szembement a többség véleményével.

 

A migrációs válság esetében talán ehhez képest is előrelátóbb volt, amikor felismerte, hogy az az EU szétesését is okozhatja, először a belső határok nélküli schengeni rendszer felbomlásával, majd végül a közös piac tönkretételével. Bátor kezdeményezést tett a közhangulat megváltoztatására. Sajnos, a terv nem volt megfelelően előkészítve.

 

Ahogy azt Merkel helyesen előre látta, az EU az összeomlás szélén áll. A görög válság megtanította az európai hatóságoknak, hogy miként kell átevickélni egyik krízisből a másikba, most azonban az EU nem egy, hanem egyidejűleg öt vagy hat válsággal néz szembe.

 

Európa már jóval korábban alkalmazhatta volna azt a fajta vezetési módot, amelyet Merkel most képvisel. 

 

A migrációs kérdésben azonban az európai elvek alapján cselekedett, és kész volt kockára tenni vezető szerepét. Rászolgált azok támogatására, akik osztják az általa képviselt elveket és értékeket. Ez engem igen megérintett. Saját személyes élettörténetem miatt – zsidóként, a náci megszállás alatt éltem túl a holokausztot – elkötelezett támogatója vagyok a nyitott társadalom értékeinek, alapelveinek.

 

Úgy hiszem, Merkel – aki egy lelkész lányaként nőtt fel a kommunista NDK-ban – a saját személyes élettörténete miatt osztja ezeket az elveket. Ezért támogatom és becsülöm Angela Merkelt, bár számos fontos kérdésben nem értek vele egyet.

 

soros1
Kép: figyelo.hu

 

 

Soros arról, hogy miért övezi Kelet-Európában olyan nagyfokú ellenszenv, bizalmatlanság a menekülteket

 
Azért, mert a világnak ezen részén a nyitott társadalom nem rendelkezik erős gyökerekkel. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. A nemzeti identitás vallással való ötvözése, rövidtávon, hatásos keveréknek tűnik. És Orbán ebben nincs egyedül.

 

A most hatalomra jutott lengyel kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczyński hasonló irányvonalat követ. Nem olyan intelligens, mint Orbán, azonban ravasz politikus, aki a migráció kérdését kampányának központi elemévé tette.

 

Soros a magyarországi és lengyelországi politikai helyzetről

 

Bár Kaczyński és Orbán igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek, nagyon hasonlítanak egymáshoz. Úgy látom, arra törekszenek, hogy kihasználják az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást, annak érdekében, hogy állandósítsák hatalmukat. Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Piłsudski marsall Lengyelországát jellemezte. (…)

 

Ahogy hatalomra jutnak, elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelyek autonómok, illetve azoknak kellene lenniük, legyen az a központi bank vagy az alkotmánybíróság. Orbán már ezt megtette, Kaczyński csak most kezd neki. Nehéz lesz őket leváltani.

 

soros2
Kép: protiprudu.org

 

Soros arról, hogy az Európai Unió megvalósította-e kitűzött céljait

 

Az Európai Uniót egyenlő felek önkéntes szövetségének hozták létre, azonban az euróválság azt az adósok és a hitelezők közötti kapcsolattá alakította át, ahol az adósok nehezen tudják kötelezettségüket teljesíteni, és a hitelezők határozzák meg azokat a feltételeket, amelyeknek az adósoknak meg kell felelniük. Ez a kapcsolat így már sem nem önkéntes, sem egyenlő felek közötti. A migrációs válság további repedéseket okozott. Emiatt az EU fennmaradása veszélybe került.

 

Soros az EU közös menekültjogi politikájáról

 

Nem jött létre egy közös európai menedékjogi politika. Az európai hatóságoknak vállalniuk kell ezért a felelősséget. A menekültek növekvő beáramlása emiatt egy kezelhető problémából egy súlyos politikai válsággá alakult át. Minden tagállam önző módon a saját érdekeivel foglalkozott, gyakran mások érdekeivel szemben cselekedett.

 

Ez pánikot váltott ki a menedékkérők, a közvélemény, illetve a jog és a rend betartásáért felelős hatóságok körében. A fő vesztesek azonban a menedékkérők. Merkel elismerést érdemel azért, mert lehetővé szerette volna tenni, hogy létrejöjjön egy közös európai menedékjogi politika. 

 

Az EU-nak átfogó tervre van szüksége a válság kezelésére, olyanra, amely megerősíti a menedékkérők áradatának hatékony kezelését, hogy a menekültek biztonságos, rendezett módon, és olyan ütemben érkezzenek, amelyet Európa kapacitásai elbírnak.

 

A tervet, hogy átfogó és kezelhető legyen, ki kell terjeszteni Európa határain túlra is. Mindenki számára kezelhetőbb lenne, ha menedékkérők a döntés meghozataláig a jelenlegi tartózkodási helyükön vagy annak közelében maradnak. 
Ezeknek a megfontolásoknak az alapján, az alapítványom egy hatpontos tervet dolgozott ki, és éppen akkor, amikor Orbán is bemutatta az ő hatpontos tervét, azonban a két terv homlokegyenest különbözik.

 

soros4
Kép: infostormer.com

 

Orbán tervének az a célja, hogy egyoldalúan a nemzeti határt védje a menedékkérőkkel szemben – megoldhatatlan probléma elő állítva a környező országokat – míg a miénk a veszélyhelyzetben lévő menedékkérők védelmét, a menedékügy rendezett kezelését, a pánik elkerülését szolgálja. Orbán, igaztalanul, azzal vádol engem, hogy a javaslatom következtében muzulmánok árasztanák el Magyarországot, tönkretéve a nemzeti kultúrát. Paradox módon, a tervünk arról szól, hogy a menedékkérőket a jelenlegi tartózkodási helyükön tartsuk, és ott segítsük őket, amíg rendezett módon, a befogadási lehetőségeket alapján tovább mehetnek.

 

Soros Orbán menekültpolitikájáról

 

Orbán könnyedén meggyőzte a magyar lakosságot a nemzeti érdekekre hivatkozva. A közvélemény nagy része nem gondol arra, hogy ez a megoldás az egész Uniót veszélyezteti, beleértve a schengeni egyezményt is.

 

Azokat az értékeket és alapelveket támadja, amelyek alapján, szemben a szovjet típusú rendszerrel, az Európai Unió létrejött. Orbán belülről támadja ezeket az elveket és értékeket, Putyin pedig kívülről. 

 

Putyin még tovább megy: a jog uralmát az erőszak uralmával váltaná fel. A régmúlthoz térnek vissza. Szerencsére, Merkel komolyan vette ezt a kihívást. Alapítványom arra törekszik, hogy a legkritikusabb pontokon segítő szerepet vállaljon. 

 

Soros arról, hogy miért látja feketén a jövőt

 

Egy probléma felismerése egyben felhívást is jelent arra, hogy foglalkozzunk azzal. Ez a legfőbb dolog, amit az életem során megtanultam. Talán nem éltem volna túl a náci megszállást 1944-ben, ha az apám nem gondoskodott volna előre arról, hogy hamis papírokat szerezzen a családja és sok más, veszélyben lévő ember számára. Arra tanított, hogy sokkal jobb szembenézni a szörnyű valósággal, mint behunyni a szemünket.

 

Amint tudatában vagy a veszélyeknek, a túlélési esélyeid sokkal jobbak akkor, ha értelmes kockázatot vállalsz ahelyett, hogy beletörődve követed a tömeget. Ez segített felkészíteni arra, hogy szembe tudjak nézni a sötét dolgokkal. 

 

Soros arról, hogy Nagy-Britannia ki akar lépni az EU-ból

 

Aggasztónak tartom. Meg vagyok győződve arról, hogy Nagy-Britanniának gazdasági és politikai éredeke fűződik ahhoz, hogy Európában maradjon. Az Egyesült Királyság nélküli EU jóval gyengébb unió lenne.

 

A Brexit melletti kampány szándékosan félrevezeti a közvéleményt. Jelenleg Nagy-Britanniának a lehető legjobb megállapodása van Európával. Hozzáfér a közös piachoz, ahová a brit export közel fele megy, miközben nem sújtják az eurózóna-tagságból eredő terhek.

 

Soros Kínáról, mint a világ növekedési és hitelezési motorjáról
Kína még mindig a legfontosabb ország. Még mindig nagyon jelentős devizatartalékkal rendelkezik. 

 

Kína most nagyon gyorsan éli fel ezeket a tartalékokat. Hihetetlen nagy a kínai emberek bizalma: sokan talán nem értik, hogy valójában miként működik a rezsim, azonban úgy vélik, hogy az a rendszer, amelynek sikerült olyan sok nehézséget megoldania, tudja, mit tesz. Ezt a bizalmi tőkét is azonban igen gyorsan élik fel, mert a vezetés sok hibát követett el. 

 

Kína most a világgazdaság nagyobb részére van hatással, mint eddig valaha, és azok problémák, amelyekkel most szembe kell néznie, soha nem voltak súlyosabbak.

 

Soros az Ukrán-helyzteről

 

Ukrajna szinte hihetetlen dolgot vitt véghez azzal, hogy már két éve sikerül fennmaradnia, miközben ilyen sok nehézséggel kell megküzdenie. Sokkal több külső támogatásra van azonban szüksége, mert már kifogytak a tartalékai. Azzal, hogy Európa csak ilyen kis mértékben támogatja pénzügyileg Ukrajnát, megismétli azt a hibát, amelyet Görögország esetében követett el. 

 

soros3
Kép: frontpagemag.com

 

Végzetes hiba lenne hagyni, hogy az új Ukrajna visszaváltozzon a régivé, mert az új Ukrajna Európa egyik legértékesebb eszköze mind az orosz agresszióval szembeni fellépés, mind annak a szolidaritásnak a visszaszerzése terén, amely a kezdetekben jellemezte az Európai Uniót.

 

Soros a Barack Obamát ért bírálatokról, miszerint nem lép fel elég határozottan Oroszországgal szemben
Igazuk van. Putyin nagy taktikus, aki azért szállt be a szíriai konfliktusba, mert lehetőséget látott arra, hogy erősítse Oroszország tekintélyét a világban. Addig megy előre, amíg nem ütközik komoly ellenállásba. Obamának azonnal fel kellett volna lépnie vele szemben. Ha Obama deklarálta volna a Szíria feletti repülési tilalmi zónát, amikor Oroszország hozzá kezdett a jelentős mértékű felfegyverkezéshez, akkor Oroszország kötelezve lett volna arra, hogy tiszteletben tartsa azt.

 

Obama azonban arra törekedett, hogy elkerülje bármilyen katonai konfrontációnak a lehetőségét is Oroszországgal. Oroszország így légvédelmi rakétákat szerelt fel, az USA-nak pedig meg kellett osztania Oroszországgal a Szíria légtere feletti ellenőrzést.

 

A terroristák arról akarják meggyőzni a muzulmán fiatalokat, hogy nincs más alternatíva a terrorizmuson kívül. Ha olyanokra hallgatunk ez ügyben, mint Donald Trump, akkor a terroristák sikerrel járnak.

 

Az interjú teljes fordítása a figyelo.hu-n jelent meg.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!