(…)

 

A választások előtt elképzelhetetlen volt, hogy az SNS és a Most-Híd egy kormányban üljön. El tudják fogadni a Most-Híd választói a kialakult helyzetet?

 

Végeredményben nagyón jó visszajelzéseket kapunk a magyaroktól is. Várható az is, hogy mivel ez része a kormányprogramnak, az oktatásügyi miniszter a parlament elé terjeszti azt a törvénytervezetet, amivel megmenekülnek a kisebbségi területeken lévő kisiskolák. Ez lesz az első próbatétel. Hiszek abban, hogy mindenki elégedett lesz.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Eközben a kormány iskolák bezárása készül. Miért nem kéne ebben az esetben takarékoskodni a pénzzel?

 

Ha igaz, hogy a kisebbségek gazdagítják az országot, akkor nagyobb védelmet kell élvezniük az oktatás, nyelvhasználat és kultúra területén. Természetesen, ez pénzbe kerül. Azonban megvizsgáljuk azt is, hogy ha a közelben van egy erősebb iskola, és a környékén van két-három kisiskola 7 diákkal, nem lenne-e számukra előnyösebb iskolabuszt biztosítani. De ez a második lépés, először meg kell mentenünk 80 kisiskolát, máskülönben felgyorsul az asszimiláció. Ez sem a mostani, sem a jövőbeli kormány érdekét nem szolgálhatja.

 

Nem erősödik meg amiatt az MKP, hogy önök az SNS-szel kormányoznak?

 

A felmérések semmi ilyesmire nem utalnak. Az MKP azt akarta kihasználni, hogy kormányra léptünk a Smerrel és az SNS-szel.

 

A magyar választók mégis kritikusan szemlélik a Most-Híd és az MKP versengését.

 

Az együttműködéshez két félre van szükség. A választások után meghívtuk őket, hogy tárgyaljunk arról, miben és hol tudunk együttműködni. Nem jöttek el. Még mindig áll a meghívás. Feltételezem, hogy míg az MKP nem választ új elnököt, nem akar majd találkozni. Kérdés, hogy mi a helyzet az új magyar párttal, melynek létrejöttéről suttognak.

 

Szlovákia még mindig maga előtt tolja a kettős állampolgárság problémakörét. Ha egy szlovák állampolgár egy másik ország állampolgárságát is megszerzi, elveszti szlovák útlevelét. Miért nem került be ez a kérdés a kormányprogramba?

 

Miért nem lehetett megoldani Iveta Radičová kormányában? Akik most verik a mellüket és kritizálnak, épp őmiattuk nem ment át a kettős állampolgárságról szóló törvény. Matovičék nem szavazták meg, majd Dostál képviselővel együtt szétverték a kormányt, utána pedig már nem lehetett visszatérni rá.

 

A másik ok, hogy nem kisebbségi kérdésről van szó, bár a szlovák törvény reakció volt Orbán törvényére. Sokkal több ugyanis a nem magyar nemzetiségű szlovák állampolgár, aki elvesztette állampolgárságát. Ha széleskörű egyezségre jutunk, megnyitjuk a kettős állampolgárság kérdését.

 

(…)

 

Pravda.sk, Béla Bugár: Kultúra v parlamente bude horšia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!