Plavčan lemondásával véget ért ezzel a nem egészen két hete kezdődött válság, vagy csak szünetel, amíg Danko vissza nem érkezik nyaralásáról, és át nem gondolja politikai jövőjét?

Én úgy látom, hogy egy nagy lépést tettünk abba az irányba, hogy a válság befejeződjön, de még meg kell várni a következő tárgyalásokat. Danko elutazása tervezett nyaralás volt, tehát nem csak azért utazott el, mert gondolkodni akar politikai jövőjéről. A jövő hét végén, miután Danko visszatért, folytatnunk kell majd a koalíciós tanácskozást. A megbeszélésről nem biztos, hogy tájékoztatjuk majd a sajtót, így történt ez kedden is, amikor mintegy 3 órát tárgyaltunk anélkül, hogy erről a sajtó tudott volna.

 

Viszont a tárgyalást követő napon Danko elég sértődöttnek tűnt, amikor – saját elmondása szerint – egy interjú közben tudta meg, hogy Fico a minisztere fejét követeli. Úgy fogalmazott, hogy Fico „átverte őt”. Ha Plavčan leváltásának bejelentése előtti nap hármasban tárgyaltak, akkor Danko miért nem tudta, hogy Fico mire készül?

Azon a tárgyaláson elhangzott, hogy két lehetőség van: vagy a miniszter maga mond le, vagy Andrej Danko fogja őt leváltani. Ha ez nem történik meg, akkor a kormányfőnek kell lépnie. Ezt neki kellett átgondolnia. Ő úgy látszik „átgondolta”, de nem lépte meg egyik lehetőséget sem, erre következett Robert Fico bejelentése, hogy új jelöltet kér az oktatási miniszteri posztra az SNS elnökétől.

 

 hirdetes_400x285  

Tehát Danko meglepődése csak annak szólhatott, hogy Fico ilyen gyorsan lépett?

Igen, mert szerintem Danko úgy gondolta, hogy még van ideje. Említette is, hogy majd ősszel, valamikor később, ha minden vizsgálat befejeződött, beleértve a rendőrségi nyomozást is, majd lépni fog. Mi azt mondtuk, hogy két szintje van a botránynak: a büntetőjogi, ami a rendőrségre tartozik, a másik pedig a politikai. Ha a miniszter rögtön megtette volna, hogy leváltja azt a beosztottját, aki az uniós alapokért felel, vagy ha az ügyben besározódott értékelőket lecseréli, akkor azt mondtuk volna, hogy ez első lépésnek elég, és majd a rendőrségi nyomozás alapján meglátjuk, hogy mit kell még tenni. De ezt a miniszter nem lépte meg, ezáltal magára vállalta a politikai felelősséget. Ezért kellett gyorsan lépnie a miniszterelnöknek.

 

Az SNS még Plavčan leváltása előtt kezdett ellentámadást Ján Richter szociális ügyi miniszter ellen, felvetették, hogy ha Plavčannak mennie kell, akkor Richternek is. Szóba került a megbeszéléseken, hogy más minisztereket is meneszteni kellene.

Amikor beléptünk a kormányba, az volt az első, hogy elmondtuk: mi kormányozni akarunk, nem pedig a régi ügyekkel foglalkozni. Akár Richter, akár más smeres miniszter korábbi ügyeinek a kivizsgálása a rendőrségre tartozik, mert mi nem vizsgálódni, nyomozni akarunk, hanem kormányozni. Elmondtuk azonban azt is, hogy ha a mi kormányunk idején derül ki korrupciógyanús ügy, akkor azt nekünk kell megoldanunk. Most ez történt. A Čistý deň nem új ügy, most csak az az új fejlemény, hogy a rendőrség valakit konkrétan meggyanúsított, ennek alapján Richter várhatóan bevonja majd az intézet működési engedélyét.

 

Viszont Plavčan menesztését Fico olyan érvekkel indokolta, amelyek megfelelnének például Robert Kaliňák menesztéséhez is. A korrupciós lehetőségek szűkítése, a gyanú árnyéka Kaliňák felett stb.

Ez ugyanaz a történet, amit előbb mondtam. Ez mind régi ügy. Bašternák és Kaliňák ügye még 2013-as, mi 2016-tól kormányzunk együtt. Ha Kaliňáknak most lenne friss ügye, ugyanúgy kellene vele eljárni, mint most Plavčannal.

 

 

(…)

 

Kaliňák azonban a kormánynak is komoly teher, leváltása sokat javíthatna az ország megítélésén.

Minden alkalommal elmondom, de már nem fogom többet ismételni: csak azzal foglalkozunk, ami a mi kormányunk ideje alatt keletkezett, mint például Plavčan ügye. Csaknem két hétig tartott, amíg meggyőztük az SNS-t, hogy ez a botrány tarthatatlan. Az összes többi a rendőrség dolga. Nem az ellenzéké, nem azoké a képviselőké, akik arra is képesek, hogy az asszisztensüket arra biztassák, hogy banktitkokat szivárogtassanak ki. Ilyen ügyekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni. Ha a kormány megbukik, nem a Hídnak lesz rossz, hanem a szlovákiai magyar választónak.

 

 

(…)

 

ujszo.com – Bugár: A válság még tart, de tettünk egy nagy lépést a megoldás felé

Nyitókép: aktuality.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!