A NASA Cassini névre hallgató szondája 1997-ben startolt el a Földről, most húsz évvel később megkapta az utolsó parancsot, egy öngyilkos ugrással beleveti magát a Szaturnusz légkörébe, ahol majd megsemmisül.

 

Húsz éves útja során a Cassini olyan adatokat küldött a csillagászoknak, amelyek forradalmasították a Naprendszerről alkotott képüket. Elképesztő mennyiségű, 250 millió fotót továbbított a Földre, a Marsról, a Jupiterről, és az összes útjába kerülő égitestről.

 

A Cassininak köszönhetően fedezte fel az emberiség az élet lehetséges nyomait a Marson. Az űrszonda szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a Dione (a Szaturnusz holdja) felszíne alatt hatalmas kiterjedésű óceán található. És képeket küldött arról is, ahogy az Enceladus (szinténa Szaturnusz holdja) felszínéről hatalmas mennyiségű, vizet tartalmazó anyag áramlik ki.

 

 hirdetes_300x300  

Az utolsó hakni forgatókönyve méltó befejezése lesz a húsz éves „szolgálatnak”. A szonda a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a gravitációs mezejét használva több mint 112 ezer km/órás sebességgel kilövi magát a Szaturnusz felé. A bolygót egy kőtörmelékből álló gyűrűrendszer veszi körül, ám van egy 19 kilométer széles rés, amelyen keresztül elérheti a bolygó felszínét.

 

A Cassini az utolsó pillanatig küldeni fogja az általa érzékelt adatokat a Földre, amivel értékes információkhoz juttatja a tudósokat a Szaturnusz felszínéről. Aztán az utolsó pillanatban a légköri súrlódástól szétesik, darabjai pedig elégnek.

 

A NASA ezt nevezi a Nagy Finálénak.

 

 

TheGuardian.com

Nyitókép:nasa.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!