Egy nagyobb ház nagyságával rendelkező aszteroida haladt el a mai nap folyamán a Föld mellett, mintegy 44 ezer kilométeres magasságban. Négy évvel ezelőtt egy hasonló méretű aszteroida becsapódása a Cseljabinszk mellett 1500 sérültet eredményezett.

 

A 2012 TC4 (nem túl fantáziadús) névre hallgató kisbolygó méretéről ráadásul többféle becslés is létezik. A NASA legfeljebb 27 méteresnek becsüli, Kereszturi Ákos csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa ellenben 40 méteresnek becsüli.

 

Az említett távolság nagyjából egy nyolcada a Föld-Hold távolságának, tehát rendkívül közel zúg el mellettünk az aszteroida

 

 hirdetes_810x300  

Egy újabb, a cseljabinszkihoz hasonló becsapódás a tudósok szerint csak idő kérdése, ezért a 2012 TC4 viszonylag közeli elszáguldását adatgyűjtésre használták, hogy fejlesszék a földközeli objektumok pályájának előrejelzéséhez.

 

„A cseljabinszkihoz hasonló ütközés 40-50 évente következik be. Olyan becsapódás, mint a 108 évvel ezelőtti, amikor egy 40 méter átmérőjű meteorit 2000 négyzetkilométer szibériai erdőt pusztított el, csak 300 évenként ismétlődik”

 

– mondta Rüdiger Jehn, az ESA darmstadti repülésirányítási központjának vezetője.

 

HVG.hu, Teraz.sk

Nyitókép: esa.int/A Cseljabinszk közelében becsapódó aszteroidáról egy arra haladó autó sofőrje készített felvételt 2013. február 15-én.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!