Lezárultak a konferenciák a magyarok lakta járásokban. Regionális szinten befejeződött az MKP tisztújítási folyamata. Az eredmények egyfajta erőfelmérést, általános képet is nyújtanak a helyi állapotokról az Országos Kongresszus előtt.

 

Mi az, ami leszűrhető az eddigiekből?

 

A járások többségében maradt a régi új vezetés. Vannak azonban olyan régiók, köztük nagy járások is (például az érsekújvári vagy a komáromi), ahol vezetőcserére került sor. És olyan járás is akad, ahol belátták az idő múlását, és önként adtak teret a fiatalításnak. Tisztelet érte.

 

 hirdetes_810x300  

A június 11-i Országos Kongresszus előtt továbbra is nyitott kérdés a pártelnöki poszt betöltése, az Országos Elnökség összetétele és az Országos Tanács (OT) elnökének kérdése.

 

A körvonalazódó erőviszonyok alapján leszűrhető, hogy Berényi utódjának kérdése többé-kevésbé tisztázódott, az Országos Elnökség összetétele és az OT-elnök kiléte azonban még tartogathat meglepetéseket.

 

A jövőbeli elnökség összetételével kapcsolatban annyit látható, hogy régi és az új arcok egyvelege körvonalazódik, melyből akár még egy jó csapat is felállhat. A „játékerő“ természetesen a konkrét személyek összetételétől és az egyes portfóliók gazdáinak képességeitől és elszántságától fog függeni.

 

Pillanatnyi állás szerint a legizgalmasabb döntés talán az OT-elnöki poszt kapcsán ígérkezik, melyre két, hozzávetőlegesen azonos eséllyel rendelkező személyt is jelöltek.

 

Az előttünk álló két hét legfőbb feladata mindenekelőtt a jelöltek ambícióinak összefésülése lesz annak érdekében, hogy a párt erősebben jöjjön ki a június 11-i kongresszusból, mint ahogy abba belemegy. Hogy aztán végre elkezdődhessen a valódi munka.

 

A felvidéki magyar választók ugyanis kétségbeesetten keresik politikusaikat.

 

Amit viszont még inkább várnak, hogy a szlovákiai magyar közélet szereplői végre ne (csak) önmagukkal, hanem a közösség nyitott, egyre forróbb kérdéseinek megoldásával foglalkozzanak.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!