Népszámláláskor megérkezik a most-hidas magyarul beszélő biztos Mariska nénihez, akinek négy fia és nyolc unokája van. Ismerik egymást jól, amikor kisgyerek volt Józsi, a biztos, még szomszédok voltak, ezért együtt töltögetik a kérdőívet, mivel Mariska néni szeme már nem a régi. Józsi olvassa kérdéseket és segít a kitöltésben is. Szép lassan haladnak előre az íveken, mígnem elérkeznek a nemzetiséget bevalló rovat válaszlehetőségeihez.

 

A biztos pedig biztos, ami biztos megkérdezi a nénit, hogy melyik választ jelölje meg: a magyart, a szlovákot vagy vegyesen mindkettőt?

 

Elmész te, Józsi, a sunyiba- kelt ki magából dühösen Mariska néni! Mi az, hogy vegyes nemzetiség? Mit gondolsz, mi vagyok én? Félig magyar, félig tót, vagy talán egészen az? Megbuggyantál? Nekem a vegyes még pálinkának is suviszk!

 

  hirdetes_300x300   
Kép: archív

 

Ott a két szilvafánk, abból csinál az uram minden évben színtiszta ötvenkettes páleszt, a barackból még legalább 10 litert főz ki! El is szopogatjuk szépen a hosszú téli estéken! Téged is meg akartalak kínálni, de most nagyon felmérgesítettél! Még hogy vegyes nemzetiség! Ez éppolyan semmilyen, mint a vegyes házasság, ami csak a csípős vegyes-savanyúsághoz hasonlítható!

 

Az elején még ugyan édesnek tűnik, hiszen a friss nászágyban nincsenek nemzetiségi ellentétek, de aztán idővel megsavanyodik, mint  túlérlelt kovászos uborka, csak a csípőssége marad meg! Mert tudod, Józsi, a konyhában ismered meg a párod igazán, nem az ágyban! A dunyha alatt még minden gömbölyű, a konyhában aztán már a túrós csusza helyett jön a sztrapacska, az újházi tyúkhúsleves helyett pedig a kapusztnica.

 

Aztán olvastál-e már a vegyesneműekről? Tudod, aki egy kicsit fiú is meg kicsit lány is? A transzvesz-cicák, azok, no? A szoknya alatt fütyisek! Az kell nektek, mostosok, a piszkos fantáziátoknak: Vegyes nemzetiség! Ki a franc találta ki? A vegyespárt, ugye? Mert igazából olyan nincs is ám! A Vadkerti Kató néni, a történész jól meg is mondta:

 

„Az, hogy vegyespárt, képtelenség! Ilyenre nincs példa a Kárpát-medencében!”

 

És mégis van, sajnos! Azért, hogy olyan hülyeséget találjon ki, mint a vegyes nemzetiség!

 

Azt gondoljátok, hogy akinek az anyja magyar, az apja szlovák, vagy fordítva, az már vegyes? És mindegy, milyen iskolába íratja gyerekét? Aztán dadogni fog egész életében, mint te, mert amikor félreragozott, csúfolták meg kergették az iskolában! Kell ez a gyereknek?

 

Vegyes nemzetiség? Pedig Józsi, milyen rendes szüleid voltak neked! Templomba jártak, vegyesboltba is  ritkán mentek, ott volt nekik a veteményes meg a nagy baromfiudvar. Fröccsöt se ittak, tisztán szerették a bort!

 

Csak egyszer tévedtek életükben, de akkor nagyon, vagy éppen több bort ittak, amikor téged nem adtak magyar iskolába, aztán azért vagy most vegyespártos, olyan félnótás biztos, aki felkínálja nekem a vegyes nemzetiséget! De mi mást várjon az ember tőletek? Egy olyan párttól, akinek az elnöke azért olyan nyakigláb, hogy az egyik fele ilyen legyen, a másik meg másmilyen! Csak az a baj, hogy feje került rossz helyre!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: blikk.hu

További ajánlott írások:

 

A Most-Híd választhatóvá tenné a vegyes nemzetiséget a népszámlálási íveken

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!