Robert Fico tegnap azzal vádolta meg Andrej Kiskát, hogy beszédét (amelyben az előrehozott választásokat jelölte meg a legjobb megoldásként), „nem Szlovákiában írták”. Ezzel arra utalt, hogy külföldi erők akarják destabilizálni a szlovák kormányt. Ha Fico valóban így indokolná kormányon maradását, azzal akkorát fordít a köpönyegen, amire még nem volt példa Szlovákia történetében.

 

Attól a kormányfőtől ilyen vádat hallani, aki jó kapcsolatokat ápol Jean-Claude Junckerrel, akiben a nyugat-európai balliberálisok hűséges szövetségesre találtak a Visegrádi Négyek gyengítésében, és aki Németországhoz és Franciaországhoz akarja kötni Szlovákia sorsát, több mint képmutatás.

 

Nem, Ficonak eszébe sem jutott ez az elmélet egészen addig, amíg meg nem rendült a belé és kormányába vetett bizalom. Erre válaszul egy külső ellenséget kreálna – de egy olyat, akit eddig kiszolgált.

 

 hirdetes_300x300  

Tavaly Emmanuel Macronnal pózolt a kamerák előtt, majd itthon büszkén jelentette ki, hogy megmutatja a francia elnöknek, hogy Szlovákia megérett arra, hogy a német és francia uniós mag része legyen. Megszavazta Macron kiküldött munkaerőre vonatkozó javaslatát, amivel közel 100 ezer szlovákiai állampolgárt hozott nehéz helyzetbe. Cserébe vélhetően az Európai Gyógyszerügynükséget kérte volna, ám a viszonzás Nyugat-Európától elmaradt.

 

A nyugatnak aligha áll most érdekében meggyengíteni a III. Fico-kormányt. Hiszen Szlovákia eddig készségesen eljátszotta a „híd” szerepét a Nyugat és a Visegrádi Négyek között (ezt a kettős játékot már többször kielemeztük). A Macronnal szövetségre lépő Progresszív Szlovákia és a Beblavý-féle SPOLU még túl gyenge ahhoz, hogy választásokat nyerjenek, de még ahhoz is, hogy kormánytényezővé váljanak. Arról nem is beszélve, hogy Szlovákiának kulcsszerepe van az ukrán gázellátás és az Északi Áramlat 2 megépítése elleni harcban.

 

És a legfontosabb: Fico ízig-vérig szociáldemokrata, a szovjet örökség és a nagy nyugati konszerneket kiszolgáló politika megtestesítője, aki tíz- és százmilliókban mérhető állami támogatásokban részesítette az autógyárakat – miközben minden más lassan leépül. Nem beszélve arról, hogy egy olyan párttal lépett koalícióra, amelynek elnöke 2015-től folyamatosan Orbán Viktort és Magyarország migrációs politikáját bírálta, amely az egyre mélyebb NATO- és uniós integráció elkötelezett híve – igen, a Most-Hídról és Bugár Béláról beszélünk. Arról a Bugár Béláról, aki most foggal körömmel harcol egy életképtelen és teljesen hitelét vesztett kormánykoalícióért.

 

Szóval, Fico összeesküvés-elméletei aligha állják meg a helyüket.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: purepeople.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!